Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Suunnitteletko pääsiäiseksi juhla-ateriaa? Näillä ohjeilla valmistat herkullisen menun helposti

    Monet pääsiäisen ruokaperinteet juontavat juurensa uskonnosta. Katolisen ja ortodoksisen tavan mukaan pääsiäistä edeltää paasto ja sen loputtua on lupa nauttia pöydän antimista. Paaston aikana kertyneille kermoille ja kananmunille piti keksiä käyttöä ja niistähän syntyikin monenlaista herkkua.
    Kyljykset voi syödä tikkarin tapaan otinluusta sormin kiinni pitäen.
    Kyljykset voi syödä tikkarin tapaan otinluusta sormin kiinni pitäen. Kuva: Sanne Katainen

    Kananmunankuori kätkee sisälleen varsinaisen aarteen. Nopea­otteinen kotikokkaaja loihtii pääsiäisen alkupalapöytään vaikkapa paholaisen munat, deviled eggs. Kovaksi keitetyt munat kuoritaan, halkaistaan ja täytetään perinteiseen tapaan keltuaisesta, sinapista ja majoneesista tehdyllä tahnalla, joka maustetaan cayennenpippurilla. Reseptiä on helppo muunnella, ja voit lusikoida munapuolikkaille muitakin mieluisia täytteitä, kuten rapuhöystöä, graavikalaa tai mätiä.

    Somat pienet juustoiset uuni­munakkaat syntyvät kätevästi muffinipellin koloissa, mutta voit kypsentää ne myös pienissä annosvuoissa. Mausta muna­seos raikkailla yrteillä ja ripottele sattumiksi kylmäsavulohisilppua. Tarjoa minimunakkaat näyttävästi salaattipediltä ja viimeistele basilikaöljyllä. Jos muffinipellissäsi on 12 koloa, voit tehdä kaksinkertaisen annoksen ja tarjota loput minimunakkaat välipalana tai brunssilla.

    Pääsiäispöydän pääroolin saa perinteisesti lampaanviulu eli luullinen paisti, jossa on potka mukana. Viulu, kuten luuttomat lampaanpaistitkin, kypsennetään miedossa uuninlämmössä pitkään hauduttamalla.

    Nopeammin kypsyviä ruhon­osia ovat pienet paahtopaistit, jotka painavat keskimäärin 200 grammaa. Ruskistamisen jälkeen ne kannattaa kypsentää uunissa, kunnes paistomittari näyttää 54–56 astetta. Silloin liha on mureimmillaan.

    Myös pikaisesti paistettavat sisä- ja ulkofileet ovat parhaimmillaan hieman punertavina.

    Kare on lampaan tai karitsan ulkofileetä, johon on jätetty kylkiluut. Voit kypsentää kareen kokonaisena, mutta nopeammin se valmistuu kyljyksiksi leikattuina ja pannulla paistettuna.

    Kyljykset voi syödä tikkarin tapaan otinluusta sormin kiinni pitäen. Myös kyljysten kyytipojaksi sopiva kastike syntyy vikkelästi ja vain kolmesta raaka-­aineesta.

    Karitsankyljykset

    6 annosta

    Ainekset

    noin 1 kg karitsankareeta

    noin 1 tl suolaa

    ½ tl mustapippuria

    Paistamiseen

    2 rkl öljyä

    1 rkl voita

    Kastike

    3 dl vispikermaa

    2 rkl kokojyväsinappia

    2 rkl soijakastiketta

    Valmistusohje

    Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistamista.

    Leikkaa karitsankaree kyljyksiksi luiden väleistä tai pyydä lihamyyjää tekemään se valmiiksi. Kuivaa kyljykset talouspaperilla. Rouhi pintaan suolaa ja mustapippuria.

    Kuumenna paistinpannulla öljy ja voi. Ruskista kyljykset molemmin puolin, noin 2 minuuttia. Liha on mureimmillaan, kun se on sisältä hieman punertavaa. Nosta tarjoilu­vadille ja peitä foliolla.

    Mittaa kastikkeen aineet paistinpannulle ja keitä sekoitellen noin 3 minuuttia, kunnes seos hieman sakenee. Tarkista maku ja lisää halutessasi ripaus suolaa.

    Tarjoa kermakastike karitsankyljysten kera. Lisänä maistuvat maukas perunamurske sekä höyrytetyt varsiparsakaalit tai vihersalaatti.

    Minimunakkaat maistuvat aterian alkupalana salaattipediltä tarjottuina.
    Minimunakkaat maistuvat aterian alkupalana salaattipediltä tarjottuina. Kuva: Sanne Katainen

    Juustoiset minilohimunakkaat

    6 kappaletta

    Ainekset

    5 kananmunaa (M-koko)

    1 dl kuohu- tai vispikermaa

    50 g mustaleimaemmentaalijuustoraastetta

    ¾ dl kevätsipulia silputtuna

    1 rkl timjamia silputtuna

    ¼ tl suolaa

    ¼ tl valkopippuria

    75 g kylmäsavulohiviipaleita

    Basilikaöljy

    ¼ ruukkua basilikaa

    ½ dl rypsiöljyä

    ripaus sitruunan kuoriraastetta

    2 tl sitruunamehua

    1 tl sokeria

    ¼ tl suolaa

    Salaattipeti

    noin 70 g babypinaattia,

    erilaisia versoja ja/tai salaatinlehtiä

    Valmistusohje

    Voitele muffinivuoan kuusi koloa. Voit vaihtoehtoisesti tehdä minimunakkaat myös uuninkestävissä annoskulhoissa.

    Riko munat kulhoon. Vatkaa sekaan kerma. Sekoita joukkoon juustoraaste, kevät­sipuli- ja timjamisilppu sekä mausteet. Jaa munakasseos vuokiin.

    Paloittele lohiviipaleet ja jaa ne vuokiin.

    Paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes munakkaat ovat hyytyneet ja pinta saanut hieman väriä.

    Mittaa basilikaöljyn ainekset kapeaan kulhoon ja surauta sileäksi sauvasekoittimella.

    Tarjoile minimunakkaat lämpiminä tai haaleina salaatti­pediltä basilikaöljyn kera.

    Perunamurske tehdään kuorineen keitetyistä perunoista.
    Perunamurske tehdään kuorineen keitetyistä perunoista. Kuva: Sanne Katainen

    Maukas perunamurske

    6–8 annosta

    Ainekset

    1½ kg perunoita (Bellarosa)

    vettä

    1–2 lihaliemikuutiota

    3 valkosipulinkynttä

    2 ½ rkl rosmariinia

    1 prk (2 dl) ranskankermaa

    1 sitruuna

    noin 1 tl suolaa

    Valmistusohje

    Pese perunat ja paloittele ne kuorineen. Kumoa perunat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että palat juuri ja juuri peittyvät. Murustele joukkoon liemikuutio. Keitä perunat kypsiksi lihaliemessä. Valuta, mutta ota talteen 2–3 desiä lihaliemestä.

    Kuori ja silppua valko­sipulinkynnet. Hienonna rosmariini.

    Riko ruokailuveitsellä perunat karkeaksi murskeeksi kattilassa. Lisää valkosipulit, rosmariini, ranskankerma sekä hyvin pestyn sitruunan kuori­raaste ja mehu sekä suola. Kääntele ainekset sekaisin ja lisää samalla lihalientä sen verran, että saat sopivan mehevän koostumuksen. Tarkista maku. Siirrä perunamurske lämmitettyyn tarjoiluastiaan ja tarjoa karitsankyljysten lisukkeena.

    Kerrosherkku on näyttävän näköinen jälkiruoka jalallisista laseista tarjottuna.
    Kerrosherkku on näyttävän näköinen jälkiruoka jalallisista laseista tarjottuna. Kuva: Sanne Katainen

    Helppo kerrosherkku

    6–8 annosta

    Ainekset

    2–3 appelsiinia tai veri­appelsiinia

    1 prk (2 dl) kuohukermaa

    1 prk (2 dl) maustettua rahkaa (mango-passion)

    2 rkl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    8–10 suklaista kaurakeksiä

    3 dl hedelmä- tai marja­sosetta (esimerkiksi Bonnen trooppinen sose)

    Valmistusohje

    Leikkaa appelsiinit kuorettomiksi ja kalvottomiksi suupaloiksi.

    Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon rahka ja sokerit.

    Rouhi keksit.

    Lusikoi annosmaljoihin tai -laseihin kerroksittain hedelmäsosetta, keksimuruja, appelsiinipaloja ja kerma-­rahkaseosta.

    Tarjoa saman tien. Viimeistele herkku keksin­muruilla.

    Kun hitaasti kypsennettävät ruuat eivät sytytä, valitse pääsiäisen perinteisistä raaka-aineista nopeasti kypsyvät ainekset ja pikainen valmistustapa.