Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Jauhelihakastike suosituin ruoka

    Mmm, jauhelihakastiketta, hyvää. Näin tuumaa moni, sillä perinteinen jauhelihakastike on suomalaisten suosituin ruoka. Ruuan valmistaminen itse on edelleen tärkeä osa ateriaa.
    Kuva: Jaana Kankaanpää

    Vaikka ruokakauppojen valikoimat kasvavat ja kaukomaiden herkut ovat tuttuja entistä useammissa kodeissa, ovat perinteiset ruokalajit yhä suomalaisten suosikkeja.

    Päättyneenä vuonna suosikkiruokien listan kärkeen nousi jauhelihakastike. Se on ollut tasaisesti vuodesta toiseen ruokalaji, jota miltei joka toinen suomalainen syö useammin kuin kerran kuukaudessa.

    Vanhimmassa ja uusimmassa listauksessa ovat mukana paitsi jauhelihakastike myös lihapullat, makaronilaatikko ja munakas. Uudemmista listatulokkaista pasta ja pizza ovat suosittuja etenkin nuorten aikuisten keskuudessa.

    Suomen Gallup Elintarviketieto on tutkinut suosikkiruokia vuodesta 1985 lähtien.

    Tylsät vaiheet jäävät ruuanlaitosta pois

    Itse tekeminen pysyy tärkeänä ruoanlaitossa.

    Tärkeää on kuitenkin ajan säästäminen, mikä näkyy esivalmistettujen tuotteiden kysynnän kasvuna. Puolivalmisteet ovat pikkuhiljaa arkipäivää myös kotitalouksissa.

    ”Otetaan ruoanlaitosta tylsät vaiheet pois, ja itse saa tehdä hauskan osuuden”, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta sanoo.

    Osa ihmisistä taas haluaa ottaa osaa ruoantuotantoprosesseihin, vaikka osallistuminen olisikin lähinnä symbolista. Tulevaisuustutkija uskoo esimerkiksi kumppanuusmaataloushankkeisiin. Ihmiset sitoutuvat ostamaan kumppanuusviljelijän satoa tai ovat valmiita tukemaan häntä muuten – vaikkapa nimikkolammasta ruokkimalla.

    ”Tällainen alkutuotannon ja kuluttamisen yhdistyminen odottaa meillä vielä isoja läpimurtoja”, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkija Anna Kirveennummi sanoo.

    Osa kuluttajista on valmis maksamaan laadukkaasta ruuasta, mutta suurien massojen käyttäytymistä ohjaa hinta edelleen.

    ”Ruoka on monelle lähestulkoon ainoa keino säädellä elinkustannusten tasoa”, Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Anu Raijas sanoo.