Lidl: Valmistaja ilmoitti salmonellalöydöstä viipymättä testituloksen varmistuttua – valvonnasta huolimatta pistemäisesti esiintyviä bakteereja voi lihasta löytyä
Lidl on joutunut itse tekemään vain yhden takaisinvedon tänä vuonna.Lidlissä myynnissä olleesta jauhelihaerästä löytynyt salmonella havaittiin rutiinitestissä. Rutiinitestit aloitetaan tuotteen viimeisenä käyttöpäivänä, kertoo viestintäasiantuntija Sanna Mämmi Lidl Suomesta MT:lle.
Salmonellanäytteen valmistuminen vie useamman päivän, joten maahantuoja pystyi tiedottamaan tuotteen takaisinvedosta vasta kaksi viikkoa viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
"Skare Meat Packers on ilmoittanut takaisinvedosta viipymättä testitulosten varmistuttua", Mämmi kertoo.
Mämmi korostaa, että Farmer's Favourites -jauhelihan takaisinvedon teki tuotteen valmistaja eli tanskalainen Skare Meat Packers.
Lidl on itse joutunut vetämään tämän vuoden aikana markkinoilta ainoastaan yhden tuotteen, valmispizzataikinan ja pizzakastikkeen.
Yleisellä tasolla, ei siis yksinomaan Lidlin myymälöissä, tuotteiden vetäminen markkinoilta johtuu Mämmin mukaan virheellisestä pakkausmerkinnästä, esimerkiksi ainesosaluettelosta puuttuvasta allergeenista.
"Muita syitä voivat olla vierasesineet tai tuote-erässä todettu mikrobiologinen tai kemiallinen ongelma, joita esiintyy harvoin. Takaisinvedon kohteina on hyvin erilaisia tuotteita valmisruoasta ja pakasteista tuoretuotteisiin."
Tanskalaisen Skare Meat Packersin tuotteessa käytetty lihan on Lidlin mukaan peräisin Saksasta.
Mämmin mukaan kaikesta Suomen Lidl-myymälöiden myymästä lihasta 90 prosenttia on kotimaista.
"Tällä hetkellä meillä on myynnissä 17 erilaista jauhelihatuotetta, joista kaksi on muuta kuin kotimaista alkuperää."
Lidlin tuotteille tehdään vuosittain tuhansia erilaisia laadunvalvonnallisia testejä, Mämmi kertoo. Valvontaa tehdään yhteistyössä suomalaisten viranomaisten kanssa ja Ruokaviraston ohjeiden mukaan.
"Laatua valvovat tuotteiden valmistajat, me markkinoijana ja viranomaiset. Testaamme tuotteitamme huomattavasti enemmän kuin lainsäädäntö vaatisi."
Lihatuotteista otetaan jakelukeskuksissa säännöllisesti lain edellyttämät ensisaapumisvalvontanäytteet, joista tehdään lain edellyttämä salmonella-analyysi.
Lisäksi tavarantoimittajat testaavat erät myös itse salmonellan osalta. Tuotteita ei toimiteta myymälöihin, jos tulokset eivät ole puhtaat, Mämmi korostaa.
"Jokaisen toimitettavan erän mukana on kaupallinen asiakirja ja salmonellatodistus. Nyt takaisinvedettyjen erienkin osalta nämä ovat olleet kunnossa."
Valvonnasta huolimatta salmonellalöytö viimeisenä käyttöpäivänä otetusta näytteestä on kuitenkin aina mahdollinen, sillä salmonellan esiintyvyys raakalihassa on pistemäistä.
"Tuoteturvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeä asia. Elintarvikkeiden laadunvalvonta on systemaattista ja päivittäistä työtä, johon lakikin meidät velvoittaa."
Mämmi muistuttaa, että Lidl edellyttää kaikilta tavarantoimittajiltaan laatusertifikaattia.
"Skarella on sekä BRC- että IFS-elintarviketurvallisuussertifikaatit. Ulkoinen auditoija tekee vuosittain tuotantolaitokseen sertifiointiauditoinnit, minkä perusteella määräytyy sertifikaatin voimassaolon jatko."
"Suhtaudumme kaikkien meillä myytävien tuotteiden laatuun ja tuoteturvallisuuteen äärimmäisen vakavasti ja tulemme käsittelemään tämänkin takaisinvedon huolellisesti yhdessä tavarantoimittajan kanssa."
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


