Elintarvikkeita vedettiin pois kaupoista lähes 300 kertaa ‒ yhdessä tuoteryhmässä suuri muutos
Elintarvikkeita vedettiin takaisin vuonna 2022 vähemmän kuin tätä edeltäneenä vuotena.Ruokaviraston keräämien tietojen mukaan elintarvikkeiden takaisinvetojen kokonaismäärä väheni edelliseen vuoteen verrattuna. Eniten takaisinvetoja aiheuttivat tuotteissa olleet bakteerit.
Ruokaviraston mukaan takaisinvetojen määrä laski osittain sen vuoksi, että etyleenioksidijäämien löytyminen elintarvikkeista väheni merkittävästi. Takaisinvetoja liittyi myös torjunta-ainejäämiin ja ilmoittamattomiin allergeeneihin.
Mikrobiologisten virheiden vuoksi tehtiin 59 takaisinvetoa. Salmonellaa todettiin 18 tapauksessa erilaisissa elintarvikkeita. Listerian vuoksi tehtiin 10 takaisinvetoa.
Suuri muutos takaisinvedoissa liittyi kasvien tuotantoon käytettyihin torjunta-ainejäämiin. Jäämiin liittyvät takaisinvedot lisääntyivät edellisvuodesta 48 prosenttia. Hedelmiä, vihanneksia tai muita kasviperäisiä elintarvikkeita vedettiin markkinoilta 49 kertaa.
Allergiavirheen vuoksi viime vuonna tehtiin 35 takaisinvetoa. Lisäainevirheet johtivat 21 takaisinvetoon. Pakkausmerkintävirheet, kuten väärä päiväys tai puuttuvat suomenkieliset merkinnät johtivat 16 takaisinvetoon.
Takaisinvedettävistä elintarvikkeista ja kontaktimateriaaleista 32 prosenttia oli lähtöisin toisesta Euroopan maasta ja 48 prosenttia EU:n ulkopuolelta. Loput 20 prosenttia tapauksista oli Suomessa tuotettuja elintarvikkeita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








