Säästä sähköä: Näin valmistat ruokaa takassa
Varaavan takan lämpö kannattaa hyödyntää kaikilta osin.Moni suomalainen on nyt kiinnostunut takkakokkaamisesta, ja useat ovatkin jo kokeilleet erilaisten ruokien valmistamista takassa. Varaava takka sopii erinomaisesti esimerkiksi haudutukseen, sillä se pysyy kuumana vielä pitkään sammumisen jälkeen.
Lämpöä varaavan takan lämmittäminen vähentää sähkön tarvetta merkittävästi. Kun ruokakin valmistetaan takassa, ei tarvetta sähkölieden tai uunin lämmitykseen ole. Monessa kodissa takkaa lämmitetään useaan kertaan viikossa muutenkin, joten sen lämpö kannattaa hyödyntää ruoan valmistuksessa.
Takkakokkaamisen aloittaminen voi kuulostaa aluksi vaikealta. Martat ovat jakaneet reseptejä, joilla yhdistellään kotimaisia raaka-aineita ja kotivaratuotteita.
”Lämpöä varaava takka on erittäin monipuolinen apu ruoanlaitossa, kun käyttää hyväkseen takkalämmön eri vaiheet. Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia”, Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm kertoo.
Marttojen uudessa Viikon takkaruokareseptit -videosarjassa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen näyttää, miten varaavassa takassa valmistetaan helppoja ateriakokonaisuuksia koko viikolle.
”Halusimme esitellä monipuolisia vaihtoehtoja helpoiksi arkiruoiksi erityisesti perheille. Resepteissä on hyödynnetty paljon kotivaratuotteita kuten säilykkeitä, hedelmiä, hiutaleita ja rouheita, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja joita käytetään muutenkin koko ajan. Jos kotona ei ole takkaa, ruoat voidaan valmistaa myös sähkö-, kaasu- tai leivinuunissa sekä grillissä”, Hjälm sanoo.
Marttojen Viikon takkaruokareseptit -videosarjan videot näet täältä.
Marttojen vinkit takkakokkaamiseen:
- Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
- Takkapesän hiilloksen yllä voi grillata.
- Kun takka on kuumimmillaan, siinä voi valmistaa muun muassa pitsat ja lämpimät voileivät.
- Kun lämpötila laskee, takassa voi valmistaa esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita ja puuroja.
- Varaavassa takassa riittää jälkilämpöä aamuun asti. Padan voi jättää hautumaan yön yli.
- Takkapesän lämpötilaa voi mitata perinteisellä tai elektronisella lämpömittarilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








