Varusmiesten ruokasuosikeista kolme nousee yli muiden ‒ Suoma Tasala kokkasi heille 43 vuotta eikä ikinä saanut huonoa palautetta
Kokin työssä palkitsevinta on varusmiesten kiitos. Huonoa palautetta ei ole tullut koskaan.Sodankylä
Kokki Suoma Tasala esittelee varuskuntaravintolan keittiön kalustoa. 300 litran padasta jaetaan kahden litran kauhalla ruokaa tarjoiluastioihin. Kuva: Jouni PorsangerLeijona Cateringin kokki, Sodankylän Orakylällä asuva Suoma Tasala jäi eläkkeelle vuodenvaihteessa.
Maaseudun Tulevaisuus tapasi hänet varuskuntaravintola Tähden keittiössä Sodankylän varuskunnassa juuri ennen hänen viimeistä hernekeittopäiväänsä.
”Vuonna 1979 olen tullut tänne töihin”, hän kertoo.
Tasala muistelee lämmöllä 43-vuotista työuraansa, mutta jättää nyt hyvillä mielin työt nuoremmilleen.
”Tämä on fyysisesti raskasta työtä. Tuhannen kilon massoja käsitellään. Työvuoroja on iltaisin, viikonloppuisin ja pyhinäkin.”
Menneinä vuosikymmeninä Tasala saattoi olla kahdesta kolmeenkin viikkoa mukana varusmiesten harjoitusleireillä.
”Pakkasta oli 35 astetta. Meillä oli pieni lämmin tila, jossa pilkottiin lihat ja juurekset”, hän muistelee.
”Jouluruuatkin tehtiin ulkona.”
”Pakkasta oli 35 astetta. Meillä oli pieni lämmin tila, jossa pilkottiin lihat ja juurekset.”
Työolot ja -välineet ovat parantuneet huomattavasti, mutta kehitettävää on edelleen. Esimerkiksi ranteet ovat kovilla, kun 300 litran padasta jaetaan kahden litran kauhalla ruokaa tarjoiluastioihin.
Käsin ei kuitenkaan tarvitse vispata tai hämmentää, vaan automaattisekoittajat hoitavat homman.
Varusmiesten lempiruokia täytyy valmistaa aina hieman enemmän kuin vähemmän tykättyjä ruokia.
”Eniten pitää varata ruokaa henkilöä kohden, kun listalla on makkara- tai nakkikastiketta tai makaronilaatikkoa”, Tasala kertoo.
Suosituimpiin ruokiin kuuluvat myös hernekeitto ja pannukakku.
”Kasvisruokaa kuluu vähiten”, Tasala kertoo. Hävikkiä ei onneksi tule enää yhtä paljon kuin ennen. Pikkuhiljaa uusiin ruokiin totutaan.
”Palkitsevinta tässä työssä on asiakkaan kiitos. Sen voimin jaksaa tehdä hyvää ruokaa”, Tasala toteaa.
Kokin korviin ei ole koskaan tullut huonoa palautetta. Palautekanavia on toki useita.
Usein kuuluu vain huikkaus: ”Olipa mahtava ruoka.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







