Unohtuiko siman teko? Vielä ehdit vapuksi, ja nesteeksi kelpaa vaikka mahla
Jos sinulla on omia koivuja tai onnistut muuten saamaan jostain mahlaa, niin siman teko onnistuu siitäkin.
PIeniä määriä mahlaa voi juoksuttaa koivusta katkaistuun oksanpäähän ripustettuun pulloon. Kuva: Arktiset AromitSiman valmistuminen vie normaalisti noin viikon ja vappuaatto on jo torstaina. Mikä neuvoksi?
Vapuksikin sima ehtii, jos sen panee heti käymään. Huoneenlämmössä sima ehtii juontikuntoon noin kolmessa päivässä, mutta siitä ei silloin tule yhtä pirskahtelevan pirteää kuin jos siman antaa käydä kylmässä.
Perusohje siman tekoon löytyy fariinisokeripussin kyljestä, mutta siman makua voi vaihdella käyttämällä erilaisia raaka-aineita kuten hedelmiä, marjoja, lehtiä, kukkia ja mausteita. Loppilainen Seija Irmeli Kulmala on kirjoittanut simasta ja simaresepteistä kokonaisen kirjan.
Toiminnanjohtaja Birgitta Partanen Arktisista Aromeista vinkkaa, että siman nesteeksi voi keväällä käyttää mahlaa ja sitrushedelmien sijaan mausteeksi sopivat myös kuusenkerkät tai marjamehu, sillä mahla itsessään on miedon makuista.
Mahlan valutuskausi alkaa maan sulaessa ja päättyy koivun lehtien tullessa hiirenkorville.
Mahlasima
8 l mahlaa (tai vettä, jos teet tavallista simaa)
2–3 sitruunaa
½ kg fariinisokeria
½ kg hienoa sokeria
¼ tl hiivaa
rusinoita
Laita sokerit sankoon. Purista sitruunoista mehu. Kiehauta puolet mahlasta ja kaada se sokereiden päälle. Lisää loput mahlasta ja sitruunamehu. Lisää hiiva haaleaan nesteeseen.
Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullojen korkit löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa. Sima valmistuu huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä, viileässä noin viikossa. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
