Älä anna nimen hämätä! Hapanvelliä pidetään jopa hernerokkaakin parempana keittona
Hapanvelli on yhdistelmä palkokasvin voimaa, ilmastoviisaita juureksia ja hapattamalla lempeytettyä ruista.- Hapanvelli
- Iso kattilallinen, puolita resepti tarvittaessa.
- Ainekset
- 500 g kuivia herneitä
- 3,5 l vettä
- 500 g nauriita tai perunoita
- 4–6 dl rukiista hapatettua taikinajuurta
- suolaa
- Taikinajuuri
- (jos taikinajuuri ei kuulu keittiösi varustukseen, laita pikajuuri alulle vähintään 2 päivää ennen itse hapanvellin keittämistä)
- 2 dl ruisjauhoa + ruisjauhoa päivittäiseen ripotteluun
- 3 dl vettä
Valmistusohje
Mittaa haalea vesi kannelliseen astiaan ja vispaa joukkoon ruisjauhot. Anna seistä kannen alla 25–30 asteessa 2–4 vuorokautta. Lisää pari kertaa vuorokaudessa tilkka lämmintä vettä ja ripaus ruisjauhoja. Valmis juuri tuoksuu miellyttävän happamalta ja muodostaa kuplia.
Hapanvellin keittämistä edeltävänä päivänä huuhdo herneet huolellisesti ja laita ne paksupohjaiseen kattilaan. Mittaa vesi kattilaan ja liota herneitä yön yli.
Keitä herneet pehmeiksi, se vie noin puolitoista tuntia. Kuori keittämisen alussa pinnalle muodostuvaa vaahtoa pois, peitä kattila kannella keittämisen keskivaiheilla.
Pese ja kuori nauriit (tai perunat) ja leikkaa lohkoiksi. Lisää lohkot kattilaan ja jatka keittämistä puolisen tuntia, kunnes lohkot ovat kypsiä.
Lisää hapanjuuri ja keitä vielä tunti. Juuren lisäämisen jälkeen velli ottaa herkästi pohjaan, keitä siis miedolla lämmöllä kannen alla ja sekoita välillä. Valmiin hapanvellin päälle muodostuu nahkamainen kuori, josta pääsee sekoittamalla eroon.
Mausta lopuksi suolalla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




