Saaristolaisleipä
Saaristolaisleipä maistuu niin graavin lohen kuin vahvojen juustojen kumppanina. Tee joulun alla vähän isompi taikina ja leivo kaksi leipää. Toisen voit antaa naapurille tai ystävälle lahjaksi.
Saaristolaisleivän voi pakata kauniiseen vuokaan ja kääriä sellofaaniin tai solmia koristenauhalla lahjaksi.Saaristolaisleipä
2–3 leipää vuokien koosta riippuen
Ainekset
- 1 l piimää tai omenamehua
- 50 g tuorehiivaa
- 1 1/2 rkl suolaa
- 3 dl tummaa siirappia
- 3 dl vehnä- tai ruisleseitä
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl ruisjauhoja
- 10 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
Valeluun siirappivettä (1/2 dl vettä + 1/2 dl tummaa siirappia)
Liuota hiiva huoneenlämpöiseen nesteeseen ja lisää joukkoon suola ja siirappi. Lisää kuivat aineet joukkoon hyvin sekoittaen.
Voitele vuoat voilla tai suojaa leivinpaperilla. Lusikoi taikinaa vuokiin noin 2/3 täyteen ja kohota liinan alla vedottomassa paikassa noin 1 1/2 tuntia.
Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin tunti. Valele leipiä siirappivedellä ja jatka paistamista vielä puoli tuntia.
Ota leivät uunista. Valele leipien pinta uudelleen siirappivedellä ja anna jäähtyä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

