
Maailmankuulua wagyu-pihviä on kohta saatavilla kotimaisena – Atria tuo tarjolle myös suklaalla ruokitun naudan lihaa
Lihaa tarjoillaan ensimmäiseksi helsinkiläisessä ravintolassa.
Suklaahiehoiksi kasvatettaville naudoille annetaan päiväannoksena jopa 300 grammaa suklaata. Kuva: Johannes Tervo
Wagyu- liha tunnetaan runsaasta marmoroitunutta. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:WagyuStripSteak_(8324549421).jpg Kuva: Wikimedia Commons/ H. Alexander TalbotAtria tuo syksyn aikana ravintola Gastrogrill Murèseen kaksi lihauutuutta: kotimaisen wagyu- ja suklaanaudan.
Japanin Koben alueella kasvaneiden wagyu-härkien marmoroitunut, murea liha tunnetaan ympäri maailmaa. Nyt Kallion tila Nivalassa tuottaa ensimmäisenä kuluttajien saatavilla olevaa kotimaista wagyu-lihaa.
Kyseessä on holstein-ja wagyu-rotujen risteytys, jonka pehmeä, murea maku erottuu normaalista pihvinaudasta.
Kallion tila on presidentti Kyösti Kallion yhdessä tätinsä kanssa vuonna 1895 perustama tila, jolla kasvatetaan nautoja jo neljännessä polvessa. Wagyu-projektin alkaessa kaksi vuotta sitten se oli ensimmäisten joukossa mukana uudessa kokeilussa.
Nyt tilalla kasvaa muun nautakarjan ohella kolmisenkymmentä holstein-wagyuta.
”Mielenkiintoinen ja hyväkäytöksinen risteys, jolla tulee varmasti olemaan suuri rooli tulevaisuudessa”, tilan isäntä Juha Kallio uskoo.
Suklaahiehon lihaan syntyy erityinen maku ruokinnalla. Pariviikkoisista 2,5 kuukauden ikään asti lehmävasikat saavat maidon lisäksi rehuseosta, jossa on nurmirehun lisäksi viljaa, kivennäisiä ja suklaata.
Tämän jälkeen suklaan määrä rehuseoksessa nousee ensin 150 grammaan ja lopulta 300 grammaan päivässä. Tuloksena on Atrian mukaan ainutlaatuisen pehmeä, herkullinen maku.
”Nurmisäilörehu on myös ympäristön kannalta hyvä valinta, sillä nurmi sitoo kasvunsa aikana ilmakehästä huomattavia määriä hiilidioksidia. Suklaahiehon ruokinnassa rehuseosta täydentää suklaa, joka sopii naudan ruoansulatukselle. Se onkin osoittautunut eläinten suureksi herkuksi”, kertoo Atrian markkinoinnin ja markkinatiedon johtaja Pasi Luostarinen.
Syyskuun puolivälissä Helsingissä sijaitsevan ravintola Gastrogrill Murén listalle tulee suklaamenu, joka koostuu suklaahiehosta tehdystä palvirinnasta, tartarista, fileestä ja suklaisesta jälkiruoasta. Menu tarjoillaan ensimmäisen kerran 15.–16.9.
Kotimaista wagyu-lihaa tarjotaan Gastrogrill Muréssa lokakuun aikana.
Lue lisää:
Atria avaa Helsinkiin oman liharavintolan – asiakas saa tietää, miltä tilalta pihvi on peräisin
Atrian nurminaudan entrecote valittiin maailman parhaaksi pihviksi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

