Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Valmista joululahjaleipomukset jo nyt – nämä neljä herkkua säilyvät pitkään

    Nämä jouluherkut voi valmistaa jo hyvissä ajoin odottamaan h-hetkeä. Mikä parasta, niitä voi paketoida joulun herkkulahjoiksi myös ystäville.
    Leivo joululahjaksi herkkuja, jotka säilyvät pitkään.
    Leivo joululahjaksi herkkuja, jotka säilyvät pitkään. Kuva: Sanne Katainen

    Mikä onkaan mukavampaa, kuin antaa ja saada syötäviä joululahjoja. Leivonnaiset ovat monesti kiitollisia lahjoja, sillä monet niistä voi valmistaa jo hyvissä ajoin ennen joulua jääkaappiin odottamaan. Tuhdilta ja isolta vaikuttava ohje voi tosiasiassa olla kätevä, koska siitä riittää usealle onnelliselle lahjan saajalle.

    Baklava on Lähi-idästä kotoisin oleva pieni leivonnainen, jossa on täytteenä jouluisesti maustettua pähkinäsekoitusta. Pakasteena myytävä filotaikina tekee baklavarullien pinnasta ihanan rapeita. Baklavan leivonnassa ei voita ja sokeria säästellä, ja tahmeus on olennainen osa valmista baklavaa.

    Perinteisen levybaklavan sijaan tällä kertaa valmistetaan rullabaklavaa, jonka valmistus ei ole vaikeaa, mutta hiukan aikaa se vie. Kun rullat ovat paistuneet uunissa rapeiksi ja saaneet kauniin kullankeltaisen värinsä, niille kaadetaan sokerisiirappia, joka ritiseen ja rätisee sinfonian lailla.

    Parmesaanikeksit ovat joulun juustotarjottimen herkullinen suolainen pala. Ne eivät kaipaa päälleen kuin pienen sipaisun viikunahilloa. Superhelppo ohje valmistuu käden käänteessä, ja keksit säilyvät jääkaapissa mainiosti jouluun.

    Panforte on italialainen joulukakku, jossa suklaa, pähkinät, kuivahedelmät ovat sulassa liitossa. Meidän panfortemme saa pinnalleen suklaakuorrutteen ja kaakaohunnun. Panforte on täydellinen jouluillan pieni suupala jälkiruokaviinin, esimerkiksi moscaton tai vin santon kanssa. Myös kahvin kanssa nautittuna panforte hipoo täydellisyyttä.

    Monille joulu ei ole joulu ilman kuivakakkua. Arabialainen maustekakku on joulun luottopelaaja, jonka maku vain paranee tekeytyessään. Halutessasi voi kuorruttaa kakun kahvikuorrutteella, jonka ohjeen löydät vinkkinä ohjeen lopusta. Säilytä kakku kuivassa ja kuorruta vasta juuri ennen tarjoamista.

    Rapea filotaikina, joulumaustettu pähkinärouhe sekä rasvan ja sokerisiirapin liitto tekevät rullabaklavasta vastustamattoman jouluherkun.
    Rapea filotaikina, joulumaustettu pähkinärouhe sekä rasvan ja sokerisiirapin liitto tekevät rullabaklavasta vastustamattoman jouluherkun. Kuva: Sanne Katainen

    Jouluinen rullabaklava

    noin 75 palaa

    • Ainekset
    • 1 pkt filotaikinalehtiä
    • 400 g pähkinöitä (erilaisia)
    • 250 g voita tai margariinia
    • 1 dl fariinisokeria
    • 2 rkl kanelia
    • ½ rkl kardemummaa
    • Siirappi
    • 3 dl sokeria
    • 3 dl vettä
    • 1 vaniljatanko
    • 2 kanelitankoa
    • 4 tähtianista

    Valmistusohje

    Ota taikina ajoissa sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan.

    Leikkaa pähkinät hienohkoksi rouheeksi joko veitsellä työlaudalla tai monitoimikoneen leikkuuterällä. Kumoa pähkinärouhe kattilaan. Lisää 100 g voita, sokeri ja mausteet. Kuumenna sekoitellen, kunnes rasva on sulanut ja kaikki aineet ovat sekoittuneet keskenään. Nosta kattila pois liedeltä.

    Sulata loppu rasva toisessa kattilassa. Levitä sulanut filotaikinapinkka pöydälle ja laske arkit. Peitä taikinat kostealla liinalla. Jaa pähkinärouhe yhtä moneen osaan kuin sinulla on filoarkkeja.

    Ota yksi ohut filotaikina kerrallaan ja levitä se pöydälle pystysuuntaan. Voitele taikina kauttaaltaan voisulalla. Levitä pähkinärouhetta taikinan alaosaan noin puolelle taikina-arkkia, mutta jätä sivu- ja alareunoista noin sentin kaistaleet ilman täytettä. Aseta kaksi syömäpuikkoa tai muuta tikkua taikinan alareunaan niin, että ne menevät taikinan keskikohdassa muutaman sentin limittäin. Rullaa taikina pötköksi alareunasta alkaen syömäpuikkoja apuna käyttäen. Rutista puikkojen avulla pötkö ruttuun, niin että puristat käsin rullaa molemmista päistä kohti keskustaa. Vedä puikot pois sisältä ja nosta syntynyt ruttuinen pötkö puhtaalle, voidellulle uunipellille. Toista, kunnes kaikki taikina-arkit ja pähkinärouhe on käytetty. Aseta pötköt pelille vieri viereen.

    Nosta rullabalkavat 175-asteiseen uuniin noin tunniksi, tai kunnes rullat ovat rapeita ja kauniin kullanruskeita.

    Baklavan paistuessa mittaa siirapin aineet kattilaan ja keitä hissukseen, kunnes liuos hiukan sakenee, eli 15–20 minuuttia. Pidä kuumana.

    Ota valmiit baklavat pois uunista ja valuta jokaisen rullan päälle kuumaa siirappia. Kun rullien rätinä on loppunut ja ne ovat hiukan jäähtyneet, leikkaa jokainen rulla 6–8 osaan. Anna jäähtyä kokonaan.

    Säilytä baklavat tiisiissä purkissa jääkaapissa. Ota huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoamista ja koristele halutessasi tomusokerilla.

    Vinkki: Voit käyttää baklavaan haluamiasi pähkinöitä. Paras maku syntyy, kun käytät muutamaa eri lajiketta sekaisin.

    Vinkki: Baklava sopii hyvin joulun ruokalahjaksi. Koska baklava on tuhti herkku, niin tästä isosta satsista riittää usealle onnelliselle saajalle.

    Parmesaanikekseissä yhdistyy sekä juusto että keksi, joten ne sopivat mainiosti juustotarjottimelle viikunahillon kanssa.
    Parmesaanikekseissä yhdistyy sekä juusto että keksi, joten ne sopivat mainiosti juustotarjottimelle viikunahillon kanssa. Kuva: Sanne Katainen

    Parmesaanikeksit

    noin 25 kpl

    • Ainekset
    • 3 dl (100 g) parmesaanijuustoraastetta
    • 1 rkl vehnäjauhoja
    • 1 tl leivinjauhetta
    • 75 g voita
    • 1 kananmuna

    Valmistusohje

    Sekoita juustoraaste ja kuivat aineet keskenään. Lisää huoneenlämpöinen voi ja muna. Sekoita tasaiseksi.

    Nosta teelusikalla pieniä kekoja leivinpaperin päälle pellille. Jätä tilaa, sillä keksit leviävät paistuessaan.

    Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Säilytä viileässä, mutta ota huoneenlämpöön pari tuntia ennen tarjoamista. Tarjoa parmesaanikeksit viikunahillon, tai muun juustoille sopivan hillon kanssa.

    Vinkki: Voit kokeilla korvata kolmasosan juustoraasteesta aurajuustomurulla.

    Panforte, joka italiaksi tarkoittaa voimakasta leipää, on koukuttavan hyvää. Siinä maistuu suklaa, pähkinät, aprikoosi ja rusinat. Täydellinen joulunamu siis.
    Panforte, joka italiaksi tarkoittaa voimakasta leipää, on koukuttavan hyvää. Siinä maistuu suklaa, pähkinät, aprikoosi ja rusinat. Täydellinen joulunamu siis. Kuva: Sanne Katainen

    Panforte

    noin 30 palaa

    • Ainekset
    • 100 g mantelimassaa jääkaappikylmänä
    • 1 dl manteleita
    • 1 dl pähkinöitä, esim. hasselpähkinöitä
    • 1 ¼ dl kuivattuja aprikooseja
    • ½ dl rusinoita
    • 1 ½ dl vehnäjauhoja
    • 1 tl kaakaojauhetta
    • 2 rkl fariinisokeria
    • ¼ dl hunajaa
    • 1 ½ dl tomusokeria
    • 200 g tummaa suklaata
    • 1 rkl voita
    • Kuorrutukseen
    • 100 g tummaa suklaata
    • 1 rkl voita
    • Koristeluun
    • kaakaojauhetta

    Valmistusohje

    Raasta tai rouhi jääkaappikylmä mantelimassa. Rouhi manteleita ja pähkinöitä hiukan veitsellä työlaudalla. Osa pähkinöistä saa jäädä kokonaisiksi. Saksi aprikoosit paloiksi.

    Sekoita mantelimassa, mantelit, pähkinät, aprikoosit ja rusinat keskenään. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, kaakaojauhe ja fariinisokeri.

    Mittaa kattilaan hunaja, tomusokeri ja paloiteltu suklaa. Kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon kaikki kuivat aineet.

    Vuoraa noin 30 × 40 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla ja levitä massa vuokaan. Nosta 150-asteiseen uuniin noin 25 minuutiksi. Anna jäähtyä.

    Sulata kuorrutuksen suklaa mikrossa miedolla teholla välillä sekoitellen. Lisää voi ja sekoita, kunnes se on liuennut suklaaseen. Levitä suklaa panforten päälle ja nosta jääkaappiin kovettumaan.

    Ennen tarjoamista siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ja leikkaa panforte paloiksi.

    Vinkki: Säilytä valmiit palat jääkaapissa, mutta ota huoneenlämpöön pari tuntia ennen tarjoamista.

    Arabialainen maustekakku kannattaa ottaa uunista heti, kun taikinaa ei enää tartu tikkuun, niin kakku pysyy mehevänä. Halutessasi voit kuorruttaa kakun kahvisella kuorrutteella.
    Arabialainen maustekakku kannattaa ottaa uunista heti, kun taikinaa ei enää tartu tikkuun, niin kakku pysyy mehevänä. Halutessasi voit kuorruttaa kakun kahvisella kuorrutteella. Kuva: Sanne Katainen

    Arabialainen maustekakku

    noin 20 palaa

    • Ainekset
    • 200 g voita tai margariinia
    • 2 ½ dl sokeria
    • 1 dl siirappia
    • 3 kananmunaa
    • 5 dl vehnäjauhoja
    • 2 rkl kaakaojauhetta
    • 1 ½ tl leivinjauhetta
    • ½ tl soodaa
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 1 tl kanelia
    • 1 tl muskottipähkinää
    • 2 dl kevytkermaa

    Valmistusohje

    Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää siirappi ja munat yksitellen samalla vatkaten.

    Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita rasvaseokseen vuorotellen kevytkerman kanssa.

    Lusikoi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun noin 1 ½ litran rengasvuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia, tai kunnes taikinaa ei enää tartu cocktailtikkuun. Anna jäähtyä ennen kumoamista. Säilytä jäähtynyt kakku viileässä. Sen maku tekeytyy ja paranee muutaman päivän säilytyksessä.

    Vinkki: Halutessasi voit tehdä kakulle kuorrutteen. Siivilöi 50:een g sulaa voita 4 dl tomusokeria, 2 rkl kaakaojauhetta ja 1 tl kanelia. Lisää 3 rkl kylmää kahvia, sekoita ja kuorruta kakku.