Säästä rahaa kesäjuhlien tarjoilussa: 5 vinkkiä
Valmistujaisissa ja juhannusjuhlissa voi säästä ruokakuluissa rahaa suunnittelemalla.Kesän juhlasesonki on alkamassa vauhdilla toukokuun lopussa, kun koulunsa päättäviä juhlitaan valmistujaisissa. Myöhemmin kesällä juhannus kokoaa taas ihmisiä yhteen, jolloin tarjottavia kannattaa myös suunnitella jo etukäteen.
Ruoan hinta on puhuttanut suomalaisia paljon. Jos tarjottavia mietitään suuremmalle määrälle vieraita, voivat kustannukset nousta helposti. Juhlatarjoilussa voi kuitenkin säästää rahaa muutamalla keittiötarvikkeita ja pakkausratkaisuja valmistavan Fredmanin vinkillä.
Fredmanin liiketoimintajohtaja Peter Nyman neuvoo valmistamaan ruokia mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman paljon itse, sillä näin ruoat syntyvät edullisemmin kuin kaupasta valmiina ostettuina.
”Esivalmistelu ja suunnittelu on kaiken a ja o. Kannattaa tehdä kauppojen välistä hintavertailua ja hyödyntää tarjoukset sekä keskittyä satokauden tuotteisiin. Omalla pihalla tai palstalla kasvavat kasvit, marjat ja villiyrtit rikastuttavat juhlapöydän makuja, mutta eivät köyhdytä kukkaroa”, Nyman vinkkaa tiedotteessa.
Alle on koostettu viisi vinkkiä kustannuksissa säästämiseen alkujuomasta jälkiruokaan.
1. Onnittelujuoma omista tai naapurin herukanlehdistä
Juomat ovat yksi suuri juhlien kuluerä. Juhlava juoma valmistuu helposti myös monelta pihalta löytyvistä mustaherukan lehdistä. Lehdistä voi valmistaa mehua, johon saa kuplivuutta lisäämällä joukkoon joko alkoholillista tai alkoholitonta kuohuviiniä juuri ennen tarjoilua.
Mustaherukan lehdistä voi valmistaa myös herkullista Louhisaaren juomaa, johon löydät reseptin MT:n reseptipankista.
Mustaherukanlehtimehu sopii myös booliin yhdessä raparperimehun kanssa. Juoma pysyy kylmänä, kun joukkoon laittaa litran mehutölkissä pakastetun mehukuution.
2. Valmista savulohi tai graavilohi itse
Lohi on edullisempaa kokonaisena ostettuna. Puolet lohesta voi graavata itse ja loput savustaa vaikka grillissä, jos savustuslaatikko puuttuu. Savustuspusseja löytyy valmiina, mutta sellaisen voi valmistaa itse myös foliosta:
Aseta pöydälle reilu pala foliota ja levitä sen päälle kerros märäksi liotettuja savustuslastuja. Ripottele märkien lastujen päälle kerros kuivia lastuja. Taittele folio lastujen ympärille litteäksi paketiksi ja taita paketin sivut niin, että lastut pysyvät pussin sisällä. Tee sitten haarukalla reilusti reikiä folion pintaan ja muutamia pussin alapinnalle. Laita pussi kuumaan grilliin ja odottele, kunnes se alkaa savuttaa. Laita lohi pussin viereen savustumaan.
Graavaus onnistuu myös helposti. Nypi fileestä ruodot ja ripottele pinnalle suolaa, sokeria ja tilliä. Kääri kala vahapaperiin ja laita pieneen muovipussiin graavautumaan painon alle jääkaappiin 1–2 päiväksi. Siivuta graavattu lohi ennen tarjoilua.
3. Hyödynnä uuden sadon perunat
Suomalaiset rakastavat uusia perunoita, eikä niistä tarjoilussa kannata säästää, vaikka ne voisivat alkukesästä hieman kalliimpia ollakin. Vaihtoehtoisesti voi käyttää esimerkiksi ruotsalaisia perunoita.
Uudet perunat maistuvat sellaisenaan tillin ja voin kanssa. Lisäksi niistä voi valmistaa herkullisia salaatteja.
4. Leivo tarjottava leipä itse
Tuore, itse leivottu leipä on edullista ja herkullista. Juhlapöytään sopii hyvin koristeltu, kuohkea focaccia. Taikina kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä viileään nousemaan. Focaccian voi koristella esimerkiksi oliiveilla ja alkukesän villiyrteillä, kuten voikukilla ja poimulehdillä.
Nappaa tästä resepti näyttävään focacciaan.
5. Valmista kakku ja makeat tarjottavat itse
Valmiiksi ostettu kakku voi olla yllättävänkin hinnakas. Kakun voi tehdä jo hyvissä ajoin myös itse ja koristella vasta juhlapäivänä. Vaihtoehtoisesti voi valmistaa pienempiä kuppikakkuja, joita on myös kätevä tarjoilla, kun niitä voi tuoda viileästä tarpeen mukaan lisää esiin.
Kuppikakut voi leipoa muffinssivuokiin ja koristella monella eri tavalla. Vaaleisiin kuppikakkuihin sopii hyvin esimerkiksi mansikat ja sitruuna-tuorejuustokreemi ja tummiin nutella tai lakritsi. Kuppikakut ovat todellinen katseenvangitsija, joten niistä kannattaa tehdä värikkäitä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







