
Vesa-Matti Loirin kantapöytä vihittiin käyttöön – tällainen on taiteilijan oma nimikkoannos
Loiri oli puhunut, että hänestä olisi mukavaa saada itsensä ikuistettua taiteilijapöytään.Helsingissä sijaitseva ravintola Elite on tullut tunnetuksi taiteilijoiden suosimana ravintolana. Eliten ravintolapäällikön Eija Perälän mukaan tämä johtuu pitkälti siinä, että aivan ravintolan naapurissa sijaitsee Lallukan taiteilijakoti.
”Taiteilijat ovat pitäneet Eliteä olohuoneen jatkeenaan”, Perälä kertoi ravintolassa järjestetyssä tilaisuudessa.
Perälä sanoo, että idea taiteilija Vesa-Matti Loirin kantapöydästä ehti muhia jo vuosien ajan.
”Veskua lähestyttiin alkujaan sillä ajatuksella, että hänelle tehtäisiin nimikkoannos listallemme. Olisimme miettineet, millainen annoksesta tulisi ja mitä siihen laitettaisiin. Myös silloin avasimme keskustelun kantapöydästä.”
Aikaa kului, ja koronavuodet sotkivat suunnitelmia entisestään. Loiri sairastui ja kuoli elokuussa 2022. Näin suunnittelu jäi kesken, mutta ravintola halusi viedä nimikkoannoksen ja kantapöydän maaliin.
Nyt annos on saatu listalle. Taiteilijapöydän päätyseinässä on oma laattansa Loirille, jonka pianisti Lenni-Kalle Taipale ja Loirin lapsuudenystävä Jorma ”Nona” Alvesalo kiinnittivät.
Loirin nimikkoannos on läskisoosi, joka on valmistettu Kaartilan tilan possusta. Kylkeä haudutetaan 3,5 tuntia, ja lihasta irtoavasta liemestä valmistetaan ruskea kastike. Lihan maustamiseen ei käytetä muuta kuin suolaa, maustepippuria ja laakerinlehteä.
Loiri Menu -kokonaisuuteen kuuluu lisäksi alkuruoaksi Maininkeja eli toast skagen käsin kuorituista katkaravuista ja siianmädistä sekä jälkiruoaksi Lapin kesä eli lakkaparfait ja kuusenkerkkä-financier. Jälkiruoan jälkeen voi nauttia Angerkoski-cocktailin, jossa konjakki juodaan sitruunan, erittäin hienoksi jauhetun kahvin ja tomusokerin kera.
Vesa-Matti Loirin elämää muisteli tilaisuudessa myös Tuttujen kesken Vesku -elämäkerran kirjoittanut Tuomas Marjamäki. Marjamäki teki Loirin kanssa 25 pitkää haastattelua, joita hän käytti runkona elämäkerran kirjoittamiselle.
Marjamäki kertoo, että Loiri tuli tutuksi Eliten vieraana 1960-luvun puolivälissä, kun hän opiskeli teatterikoulussa. Loiri nähtiin ravintolassa myös Siiri Angerkosken kanssa, joka oli Loirille tärkeä hahmo.
”Kun Vesku valmistui teatterikoulusta, halusi Siiri tarjota hänelle täällä Elitessä onnitteluaterian. Vesku ilahtui kutsusta mutta oli suunnattoman vaikeana, koska hänellä ei ollut yhtään rahaa. Hän meni kukkakauppaan ja osti velaksi kaksi ruusua. Ravintolassa he söivät jänistä sen jälkeen, kun Siiri aavisti, ettei Veskulla ollut rahaa. Siiri ilmoitti tarjoavansa ruoan”, Marjamäki kertoo.
”Ilta oli hilpeä ja lopulta mentiin Lallukkaan taiteilijan luokse jatkoille. Näistä ruusuista, jotka Vesku antoi, laittoi Siiri toisen jo kauan aikaa sitten kuolleen Kaarlo-miehensä kuvan viereen ja toisen piti itse.”
Loirin lapsuudenystävä Nona Alvesalo kuvaili myös lyhyesti kaverusten ravintolaseikkailuja.
Hänen mukaansa Vesku oli nimenomaan kulinaristi. Tosin ravintoloissa 60- ja 70-luvuilla kaverusten vähät rahat menivät pitkälti juomiseen.
”Vesku tykkäsi maustetuista ruoista. Sairastuttuaan hän ei voinut oikein enää syödä vahvoja ruokia. Thaimaassa ollessaan hän söi paljon vahvoja ruokia, vaikka ei aina tiennytkään, mitä edes söi.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








