Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ihanan rapeakuoriset baklavat – rullaaminen tekee valmistamisesta helpompaa

Baklava on Lähi-idästä kotoisin oleva pieni leivonnainen, jossa on täytteenä jouluisesti maustettua pähkinäsekoitusta. Pakasteena myytävä filotaikina tekee baklavarullien pinnasta ihanan rapeita.
Rapea filotaikina, joulumaustettu pähkinärouhe sekä rasvan ja sokerisiirapin liitto tekevät rullabaklavasta vastustamattoman jouluherkun.
Rapea filotaikina, joulumaustettu pähkinärouhe sekä rasvan ja sokerisiirapin liitto tekevät rullabaklavasta vastustamattoman jouluherkun. Kuva: Sanne Katainen

Baklavan leivonnassa ei voita ja sokeria säästellä, ja tahmeus on olennainen osa valmista baklavaa. Perinteisen levybaklavan sijaan tällä kertaa valmistetaan rullabaklavaa, jonka valmistus ei ole vaikeaa, mutta hiukan aikaa se vie. Kun rullat ovat paistuneet uunissa rapeiksi ja saaneet kauniin kullankeltaisen värinsä, niille kaadetaan sokerisiirappia, joka ritiseen ja rätisee sinfonian lailla.

Jouluinen rullabaklava

noin 75 palaa

  • Ainekset
  • 1 pkt filotaikinalehtiä
  • 400 g pähkinöitä (erilaisia)
  • 250 g voita tai margariinia
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 rkl kanelia
  • ½ rkl kardemummaa
  • Siirappi
  • 3 dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 vaniljatanko
  • 2 kanelitankoa
  • 4 tähtianista

Valmistusohje

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ota taikina ajoissa sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan.

Leikkaa pähkinät hienohkoksi rouheeksi joko veitsellä työlaudalla tai monitoimikoneen leikkuuterällä. Kumoa pähkinärouhe kattilaan. Lisää 100 g voita, sokeri ja mausteet. Kuumenna sekoitellen, kunnes rasva on sulanut ja kaikki aineet ovat sekoittuneet keskenään. Nosta kattila pois liedeltä.

Sulata loppu rasva toisessa kattilassa. Levitä sulanut filotaikinapinkka pöydälle ja laske arkit. Peitä taikinat kostealla liinalla. Jaa pähkinärouhe yhtä moneen osaan kuin sinulla on filoarkkeja.

Ota yksi ohut filotaikina kerrallaan ja levitä se pöydälle pystysuuntaan. Voitele taikina kauttaaltaan voisulalla. Levitä pähkinärouhetta taikinan alaosaan noin puolelle taikina-arkkia, mutta jätä sivu- ja alareunoista noin sentin kaistaleet ilman täytettä. Aseta kaksi syömäpuikkoa tai muuta tikkua taikinan alareunaan niin, että ne menevät taikinan keskikohdassa muutaman sentin limittäin. Rullaa taikina pötköksi alareunasta alkaen syömäpuikkoja apuna käyttäen. Rutista puikkojen avulla pötkö ruttuun, niin että puristat käsin rullaa molemmista päistä kohti keskustaa. Vedä puikot pois sisältä ja nosta syntynyt ruttuinen pötkö puhtaalle, voidellulle uunipellille. Toista, kunnes kaikki taikina-arkit ja pähkinärouhe on käytetty. Aseta pötköt pelille vieri viereen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nosta rullabalkavat 175-asteiseen uuniin noin tunniksi, tai kunnes rullat ovat rapeita ja kauniin kullanruskeita.

Baklavan paistuessa mittaa siirapin aineet kattilaan ja keitä hissukseen, kunnes liuos hiukan sakenee, eli 15–20 minuuttia. Pidä kuumana.

Ota valmiit baklavat pois uunista ja valuta jokaisen rullan päälle kuumaa siirappia. Kun rullien rätinä on loppunut ja ne ovat hiukan jäähtyneet, leikkaa jokainen rulla 6–8 osaan. Anna jäähtyä kokonaan.

Säilytä baklavat tiisiissä purkissa jääkaapissa. Ota huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoamista ja koristele halutessasi tomusokerilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vinkki: Voit käyttää baklavaan haluamiasi pähkinöitä. Paras maku syntyy, kun käytät muutamaa eri lajiketta sekaisin.

Vinkki: Baklava sopii hyvin joulun ruokalahjaksi. Koska baklava on tuhti herkku, niin tästä isosta satsista riittää usealle onnelliselle saajalle.

Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.