Kannattaako makkaraan tehdä viillot? Näillä ohjeilla grillaat makkarasta täydellisen
Kesällä makkarat tirisevät suomalaisten grilleissä. Asiantuntija antoi neuvot makkaran valmistamiseksi.Osa tekee makkaroihin syvät viillot, osa ristikkokuvion ja osa taas ei tee viiltoja lainkaan. HK Foodsin tuotekehittäjä Mikko Humppi kertoo, miksi viillot voivat olla hyväksi makkaralle.
”Viillot auttavat makkaraa lämpenemään nopeammin. Jos makkaraan tekee syvempiä viiltoja, lämpö pääsee nopeammin keskelle. Muuten viiltämisellä tai viiltämättä jättämisellä ei oikeastaan ole väliä”, Humppi sanoo.
Koska makkara kestää pidempääkin paistamista, suosittelee Humppi hyödyntämään monessa grillissä olevaa yläritilää. Kun makkarat on saanut paistettua, kannattaa ne siirtää ylätasolle ja grillata sen jälkeen nopeammin valmistuvia tuotteita.
”Oikeassa lämpötilassa eli noin 75 asteessa makkara säilyttää mehukkuutensa. Makkara kannattaa tarjoilla heti grillaamisen jälkeen tai sen kuori nahistuu.”
Jos grilliin laittaa raakamakkaraa, on tilanne toinen. Humppi suosittelee, ettei raakamakkaraan tehtäisi viiltoja, koska tällöin paistuva massa voi alkaa pursua ulos kuoresta. Jos makkaroita keittää kannattaa tällöin makkaraan pistellä reikiä, jotta kuori ei poksahda.
Raakamakkaraa grillatessa Humppi suosittelee aloittamaan hieman alemmalla lämpötilalla ja nostamaan lämpötilaa hitaasti. Jos raakamakkaran laittaa heti korkeaan lämpötilaan, poksahtaa kuori helposti.
”Raakamakkara kannattaa grillata ensin kypsäksi miedommalla lämmöllä, jonka jälkeen siihen voi ottaa hyvät värit. Toki tämän voi tehdä toisinkin päin, eli paistaa pintana hyvän värin, jonka jälkeen laskea grillin lämpötilaa”, Humppi vinkkaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







