Grillikausi alkaa: Nämä lihat tirisevät suomalaisten mökeillä kesällä
Tänä vuonna suomalaisten grilleissä korostuu nostalgiset maut, edullisemmat lihat sekä nopeus ja helppous.HK Scan järjesti huhtikuun lopulla grillikauden avaustilaisuuden, jossa käytiin läpi näkymiä tulevalle kesälle. Kaasugrillit säilyttävät asemansa, mutta niiden rinnalle nousee myös keraamiset kamado-hiiligrillit, erilaiset savustimet sekä pöytägrillit.
Mitä suomalaiset sitten grillaavat tänä kesänä?
HK:n lihaliiketoiminnanjohtaja Mikko Järvinen nosti esiin ensimmäisenä trendinä nopeuden ja helppouden, joiden merkitys on vain kasvanut. Erilaiset grillivalmiit tuotteet ovatkin luultavasti tänä vuonna erityisen suosittuja.
Järvisen mukaan myös niin sanottu harkitseva grillaaminen korostuu. Tällä hän tarkoittaa, että kuluttajat hakevat erilaisia tarjouksia sekä edullisempaa grillattavaa, kuten jauhelihaa, kassleria ja koipireisilihaa. Tämän lisäksi moni suomalainen hakee grilliinsä klassikkomakuja ja nostalgista ruokaa.
”Mehevät ja edulliset lihat ovat nousussa. Porsaan kasslerin, broilerin paistileikeen ja naudan entrecôteen suosio kasvaa. Niiden ajureina on mehevä lopputulos ja edullisempi hinta”, Järvinen sanoi.
Broilerin suosiota selittää se, että se valmistuu nopeasti.
Samalla Järvinen mainitsi, että muutaman viime vuoden hinta- ja inflaatioshokkivaikutus kuitenkin lievenee.
Broileri on suosituinta grillattavaa lihaa ja sen edelleen kasvavaa suosiota selittää useampikin tekijä. Kananpoikaa on opittu grillaamaan ja se valmistuu nopeasti. Koska broileri on itsessään miedon makuista, on sitä helppo maustaa.
Makkarat tirisevät toki grilleissä perinteiseen tapaan ja niissä juustomaut ovat suosituimpia. Juusto tuo makkaraan mehevyyttä. HK tuokin markkinoille takaisin kuluttajien toiveesta pippurijuusto-Kabanossin.
Järvinen ennustaa, että street food- ja burgeri-innostus jatkuu. Pizzojen ja burgereiden rinnalle tulevat hänen mukaansa nousemaan myös hot dogit, joissa panostetaan nakin laatuun.
Hitaasta grillaamisesta on tullut entistä suositumpaa.
Pienemmistä, harrastajatrendeistä Järvinen nosti esiin artesaanituotteet sekä fuusiogrillauksen, jossa ideana on, että kaikkea voi grillata.
”Kaikki ruoka voidaan tehdä grillillä aina jälkiruoista lähtien. Tässä korostuvat korealainen keittiö, kebab ja gyros sekä sweet & spicy -maut”, Järvinen sanoi.
Lisäksi hidas grillaaminen nostaa päätään. Grilliin valitaan filee- ja paistileikkuut, jotka ovat edullisempia ja joita kypsennetään hitaasti. Palat ovat isoja ja grilliin päätyy esimerkiksi porsaan kylkeä, briskettiä eli naudan rintaa, picanhaa eli naudan ulkopaistin kärkeä, maminhaa eli ulkofileen takapään, kupeen ja paistien välissä olevaa lihapalaa ja bavettea eli naudan kuvepaistia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









