Muistatko vielä, kun kiinankaali, kirjolohi ja jugurtti olivat uutta? Tiistaitarjotin-näyttely tekee ruokamatkan 70-luvulle
Tiistaitarjottimen hilpeät ruokamuistot paljastavat 1970-luvun värikkään ja mutkattoman tyylin.
Tiistaitarjottimen kuvan tehtävä oli näyttää lukijalle selkeästi ja houkuttelevasti, mistä aineksista ruoka-annos koostui ja miten se oli toteutettu. Kuvat ovat 1970-luvun tyyliin värikkäitä ja mutkattomia. Kuva: Juhani Riekkola, Museokeskus VapriikkiSuomen maatalousmuseo Sarassa avautuu 16. helmikuuta näyttely Tiistaitarjotin – ruokamatka 70-luvulle. Se johdattaa katsojan maailmaan, jossa keittiöön tulvi uutuuksia: oli maustettuja jugurtteja, paprikaa, kiinankaalia, kirjolohta ja jopa katkarapuja. Keittiö koneellistui ja varsinkin pakastin oli suosittu.
Näyttely perustuu valokuvaaja ja läänintaiteilija Juhani Riekkolan ja hänen vaimonsa, kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkolan toimittamaan Tiistaitarjotin-juttusarjaan, jota Aamulehti julkaisi viikoittain vuosina 1974–78. Jutuissa jaettiin ruokaneuvoja ja ateriaehdotuksia ja annettiin ruokaohjeita viikon jokaiselle päivälle.
Riekkolan valokuvat kertovat siitä, miten ruokaa kuvattiin 1970-luvulla, ja Junkkari-Riekkolan reseptit puolestaan valottavat sitä, miten ruokaan suhtauduttiin, minkälaisia olivat ajan keskeiset raaka-aineet ja ruokalajit ja mitä lukijoille haluttiin opettaa ruuanlaitosta ja ravinnosta.
Valokuvia ja ruokaohjeita täydentävät 70-luvun ruokamuistot. Ne kertovat muun muassa uutuustuotteiden aiheuttamasta hämmennyksestä, ruoka-arjen pyörittämisen haasteista sekä mitkä ruuat maistuivat ja mitkä eivät.
Näyttely on toukokuun loppuun asti ja sen on tuottanut Museokeskus Vapriikki Tampereella, missä näyttely oli esillä 2.6.2020–31.1.2021.
Lue myös:
Ruokatoimittajayhdistyksen perustajajäsen paljastaa: Pääsi syömään Kiinan keisarin lautasilta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

