Vuohenjuuston valmistuksessa syntyvälle herahävikille löytyi yllättävä käyttökohde lemmikin herkusta – lähiruoka esittäytyy sadonkorjuutorilla
Kurikassa lauantaina järjestettävä tapahtuma käsittää yli kaksikymmentä näytteilleasettajaa.
Heidi Saari (vas.) ja Shirin Namiq valmistavat jäätelöä vuohenmaidosta Kurikassa. Arkistokuva. Kuva: Johannes TervoSyksyisten sadonkorjuutorien tunnelmaan pääsee lauantaina Kurikassa. Yksi toripaikan lunastaneista on vuohenmaitotuotteisiin erikoistunut Voihan Vuohi!.
Vatajanrannan vuohitilan meijeritoiminnan tammikuussa 2021 ostaneiden Shirin ja Shahlan Namiqin omistama yritys valmistaa juustoja ja jäätelöä.
Valmennus-, hoito- ja ravintola-alalla vaikuttanut Shahlan Namiq ja logistiikkataustaa hankkinut Shirin miettivät pitkään, mistä löytyisi mielenkiintoinen valmis yritys.
Monen ravintolan ja tuotantoyrityksen seulomisen jälkeen ilmoitus Kurikasta herätti kiinnostuksen. Vatajanrannan vuohitilaa pitävät Anna-Kaisa ja Jaakko Niemi olivat päättäneet myydä pienmeijeritoimintansa.
”Marraskuussa lähdettiin Kurikkaan katsomaan paikkaa. Päästiin heti aamiaispöytään, jossa maisteltiin meijerin omia juustoja – olin aivan myyty”, Shahlan Namiq muistelee.
Ensimmäisenä vuonna valmistettiin kahta eri juustoa, joista kummassakin käytetään nykyisin pelkästään Vatajanrannasta saatavaa vuohenmaitoa.
”Siskoni Shirin perehtyi tuotantoon ja sillä aikaa selvittelin markkinoita. Entinen brändi tehtiin kokonaan uusiksi. Juustot ja jäätelöt valmistetaan artesaanityönä.”
Lähestymiset eri näkökulmista ovat synnyttäneet uusia oivalluksia.
Koirajäätelö valmistui tuotteeksi loppuvuonna 2021, kun piti keksiä hävikiksi muuten päätyvälle maitoheralle hyötykäyttöä.
Shirin aloitti kehittelyn yhdessä eläinlääkärin kanssa koirille sopivan koostumuksen varmistamiseksi. Pakkauksessa hyödynnetään syötäviä vohvelikuppeja.
”Sokeriton ja vähälaktoosinen jäätelö käy myös ihmisravinnoksi.”
Shahlan Namiq toivoo, että yrityksen tuotteille riittää jatkossakin kysyntää kaupoissa. Se auttaisi säilyttämään asemat kylmähyllyillä, joiden määrää kaupat aikovat vähentää kohonneiden sähkönhintojen takia.
”Jos tapaamme helsinkiläisessä kauppakeskuksessa maistelijoita Oulusta asti, he voivat kysellä samoja tuotteita kotiin palattuaan kauppansa hyllyyn.”
Lähituottajien Sadonkorjuutorin järjestävät 1.10. MTK ja Kurikan kaupunki.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




