Jauhelihapihvit, kebab, kananugetit: Yllättävän moni ravintola-annos voi jäädä lihan alkuperämerkinnän ulkopuolelle
Jos tuote tuodaan ravintolaan paistovalmiina, sen alkuperää ei tarvitse ilmoittaa kirjallisena.
Säädöksen mukaan hampurilaispihvin lihan alkuperä on kerrottava, jos pihvi valmistetaan ravintolassa. Jos se tuodaan ravintolaan valmiina, alkuperää ei tarvitse ilmoittaa. Kuva: Jaana KankaanpääMT kertoi maanantaina, että Suomen ravintoloiden tulee jatkossa ilmoittaa käyttämänsä tuoreen lihan alkuperä kirjallisesti. Säädös koskee tuoretta, jäähdytettyä ja jäädytettyä lihaa "muttei raaka-aineena käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita".
Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Eikö kaikki ravintolassa käytetty liha ole raaka-ainetta?
"Käytännössä esimerkiksi kinkun, makkaran tai jauhelihapihvien lihan alkuperää ei tarvitse ilmoittaa kirjallisena, jos ne tuodaan ravintolaan lämmitys- tai kypsennysvalmiina tuotteina", maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen kertoo.
"Jos vaikka valmiit jauhelihapihvit ovat raakoja pakasteita, lihan alkuperää ei tarvitse ilmoittaa kirjallisesti."
Ehto sulkee ulos merkittävän määrän tuotteita, joita käytetään erityisesti pikaruokaravintoloissa. Hampurilaisten jauhelihapihvien lisäksi kananugetit, kebab, leikkeleet, lihapullat tai makkarat harvoin valmistetaan ravintolassa itse lihaa käsittelemällä. Silloin ne jäävät asetusten ulkopuolelle.
Tulevaisuudessa alkuperämerkinnöistä voi siis ehkä päätellä alkuperän lisäksi, onko tuote valmistettu itse vai ostettu puolivalmiina tukusta.
Alkuperä on ilmoitettava kirjallisesti esimerkiksi ruokalistojen yhteydessä. Sen täsmällisyyttä valvovat kunnat osana muuta elintarvikevalvontaa.
"Alkuperän merkitseminen ruokalistoihin voi tuntua joillekin ravintoloille jäykältä, siksi olemme jättäneet ilmoittamistapaan liikkumavaraa. Ilmoitetun alkuperän on sitten oltava oikein, joten siinä mielessä asia vaatii tarkkuutta", Haikonen huomauttaa.
Kalat jäivät asetuksesta pois, sillä EU:ssa kalastustuotteilla on jo tietyt alkuperävaatimukset.
"Vaikka ne eivät koske ravintoloissa tarjoiltavaa kalaa, ajateltiin, että asiaan on vaikea saada kansallista poikkeusta. Kalastuslainsäädäntö on EU:ssa eri pääosaston alapuolella kuin elintarviketurvallisuuteen ja elintarvikkeista annettaviin tietoihin liittyvät asiat ja ehkä siinä kulttuurierot tulivat vastaan. Siksi jätimme kalat asetuksesta pois."
Lainsäädäntö on määrä saada voimaan kuluvana keväänä.
Lue myös:
EU hyväksyi: lihan alkuperämerkintä ravintoloissa pakolliseksi Suomessa
Ravintola-ala pitää lihan alkuperämaan kirjallista ilmoittamista jäykkänä vaatimuksena
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
