
Suomalaiset Frex-perunat ja munat esittäytyivät Belgian huippukokeille – "Saako teillä näitä marketeista?"
"Enää ei ole mahdollista, että raaka-aineita kuljetetaan kaukaa kuten Australiasta ja Etelä-Amerikasta", vakuutti Michelin-tähtiravintolan keittiömestari Jean-Philippe Vormezeele.
Pia Tapio-Knuuttila ja Tapio Knuuttila ovat saaneet suomalaiset Frex-perunat belgialaisen Groothandel Claessens -tukun valikoimiin. Kaikki Belgian 127 Michelin-tähtiravintolaa ovat Claessensin asiakkaita Kuva: Eeropekka RislakkiBelgialaisten Michelin-tähtiravintoloiden kokit saivat tutustua Belgian Antwerpenissä suomalaisiin perusmakuihin, kun suomalaiset Lilja Farms Oy:n ja Skabam-yhtiön Tapio Knuuttila ja Pia Tapio-Knuuttila veivät näytille perunoita ja munia Suomesta. Niitä esiteltiin tällä viikolla belgialaisen tukkukaupan Groothandel Claessensin järjestämässä tilaisuudessa.
Groothandel Claessens toimittaa tuotteita Belgian 127 Michelin-tähtiravintolalle. Niinpä Suomesta tuotteita olivat esittelemässä helsinkiläisen Olo-tähtiravintolan kokkiravintoloitsija Pekka Terävä ja keittiöpäällikkö Tuomas Vierelä, jotka valmistivat kollegojensa maisteltavaksi kuuden ruokalajin menun Frex-perunoista ja -munista.
Paikalla oli keittiömestareita useista Antwerpenin huippuravintoloista.
Kahden tähden ravintolan The Janen keittiömestari Jean-Philippe Vormezeele ja pääsommelier Trésor Vets hehkuttivat ominaisuuksia, jotka nostavat perunan ja kananmunan tähtiravintolan raaka-aineeksi.
”Hyvä ja puhdas maku sekä rakenne ovat ehdottomasti kärkiä. Lisäksi tuotantotavalla, ympäristö- ja ilmastokysymyksiin vastaamisella on yhä suurempi merkitys. Enää ei ole mahdollista, että raaka-aineita kuljetetaan kaukaa kuten Australiasta tai Etelä-Amerikasta”, Vormezeele ja Vets vakuuttavat.
"Tuomas Vierelä kuvaili Frex-kananmunan keltuaista kermaiseksi ja munan makua puhtaaksi. Olemme samaa mieltä”, Vormezeele ja Vets nyökkäävät.
Yhden tähden Zet’joe -ravintolan keittiömestarin Marc Trancezin mielestä Frex-perunat ovat ainutlaatuisia. Frex on onnistunut siinä, mihin belgialaiset tuottajat eivät ole yltäneet.
”Yleensä erilaisiin perunaruokalajeihin tarvitaan jokaiseen eri perunalajike, mutta Frex käy monipuolisesti niin ranskalaisiin kuin muusiin ja esimerkiksi keitinperunoiksi”, Trancez kiittää.
Keittiömestarit olivatkin ihmeissään kuullessaan, että Suomessa näitä Michelin-tason perunoita ja kananmunia myydään tavallisissa marketeissa.
Frex on Knuuttiloiden luoma tuoteperhe, johon kuuluu yleisperunoita ja kiinteitä perunoita, juureksia sekä kananmunia, joiden maku tulee tietynlaisesta rehustuksesta ja kasvuoloista.
Lue myös:
Ylihärmäläisviljelijä: Taiten viljelty peruna on ravinnepommi, eikä höttöhiilarin lähde
Perunan mainetta on kolhittu syyttä, mutta vaatimaton mukula ansaitsee ylistystä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
