”Kuninkaallista yrttiä” viljellään vuosittain 35 puutarhalla ympäri Suomen – tunnistatko basilikan eri lajikkeet?
Basilika on valittu tämän vuoden teemavihannekseksi eli vuoden HeViksi.Basilika on tillin ohella suomalaisten eniten käyttämä yrtti. Basilikaa viljellään vuosittain lähes kahdeksan miljoonaa ruukkua 35 puutarhalla ympäri Suomen.
Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry on valinnut basilikan tämän vuoden teemavihannekseksi eli vuoden HeViksi.
Perinteisen basilikan lisäksi Suomessa viljellään myös thaibasilikaa, kanelibasilikaa, pallobasilikaa sekä punaista basilikaa. Thaibasilika sopii itämaisiin ruokiin ja kanelibasilika esimerkiksi jälkiruokiin. Pallobasilika on perusbasilikaa vahvempi maultaan ja punainen basilika taas hieman miedompi.
Puutarhaliitto muistuttaa, että basilika kannattaa lisätä annoksiin vasta viimeisenä.
”Basilika on hyvä hyödyntää sellaisenaan, ilman kypsennystä tai muuta käsittelyä. Basilikan aromille ominaiset eteeriset öljyt haihtuvat hukkaan kuumentamisen yhteydessä”, tiedotteessa kerrotaan.
Basilika on herkkä kylmälle, joten sitä kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Kaupasta kotiin basilikaa viedessä kannattaa yrittää suojatakin basilika kylmältä.
Basilika sisältää muiden tummanvihreiden yrttien tapaan folaattia. Tuoreessa basilikassa on folaattia noin 64 mikrogrammaa sataa grammaa kohden. Päivän saantisuositus on uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan 330 mikrogrammaa folaattia päivässä.
Basilikan tieteellinen nimi Ocimum basilicum tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa vapaasti käännettynä kuninkaallista yrttiä. Basilika on alun perin kotoisin Aasian ja Afrikan tropiikista. Eurooppaan se löysi tiensä satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua ja vakiinnutti asemansa Välimeren ruokakulttuurissa yli 2000 vuotta sitten.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







