Keitetyt ravut
Monen mielestä ravut ovat parhaimmillaan, kun keität ne aamulla ja tarjoat saman päivän iltana. Juomiksi voit valita vettä, valkoviiniä, vaaleaa olutta ja snapsia.
Monen mielestä ravut ovat parhaimmillaan, kun keität ne aamulla ja tarjoat saman päivän iltana. Kuva: Jaana KankaanpääKeitetyt ravut
40 rapua neljälle
Liemi
- 6 l vettä
- 250 g (2 dl) karkeaa merisuolaa
- 4 sokeripalaa
- reilusti kruunutilliä varsineen
Valmistusohje
Kuumenna vesi kiehuvaksi suuressa, noin 10 litran kattilassa. Lisää suola, sokeri ja nipuksi sidotut tillit. Keitä noin 10 minuuttia. Poista tilli.
Huuhtele ravut huolella ennen keittämistä kädenlämpöisellä vedellä ja tarkista, että ne ovat varmasti eläviä.
Upota ravut yksitellen (suurimmat ensin) kiehuvaan veteen ripeään tahtiin ja tarkista, että kaikki ovat pinnan alla. Lisää uusi tillinippu. Keitä isompia rapuja 8—10 minuuttia, pienille riittää noin 6 minuuttia. Laske aika siitä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen.
Jäähdytä ravut keitinliemessä mahdollisimman nopeasti vaikka¬ kylmävesialtaassa. Poista tillit pihdeillä ja vaihda jälleen uusiin. Älä koske rapuihin sormin. Säilytä jäähtyneet ravut kylmässä. Jokiravut saavat maustua kylmässä liemessään vuorokauden ajan, täpläravulle riittää 8–12 tunnin maustuminen.
Jos keität enemmän rapuja, tarvitset uuden keitinliemen.
Nosta ravut liemestään ja aseta kauniisti tarjolle puolisen tuntia ennen herkuttelua. Koristele tillillä ja sitruunalohkoilla.
Tarjoa rapujen seuraksi rapeaksi paahdettua leipää, voita ja tillisilppua.
Kun keität rapuja, käytä suolaa noin 40 g vesilitraa kohti. 1 desilitra karkeaa suolaa painaa noin 125 grammaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

