
- Lappeenranta
Söin täällä: Fiini yllätysmenu ylitti odotukset Lappeenrannassa
Kahden ruokalajin Extempore-menun ehti nauttia ravintola Sumussa mukavasti arki-iltana ennen konserttia.Lappeenrantaan runsas vuosi sitten avattu fine dining -tyyppinen ravintola Sumu on kerännyt paljon kehuja. Odotukset ruokailukokemukselle olivat siis korkealla, mutta ne jopa ylittyivät maaliskuisena arki-iltana.
Pienen kaupungin lähes ainoalla fiinimmällä ravintolalla voisi olla riski sortua oikaisemiseen tai pihistellä raaka-aineissa. Paikallisuuteen panostavassa Sumussa näin ei kuitenkaan käynyt.
Ravintolan idea perustuu yllätyksiin. Asiakas valitsee pöydässä vain menun pituuden, mutta sisältö on arvoitus ja se vaihtuu noin kuukausittain.
Söimme Sumussa arki-iltana ennen konserttia, joten meille sopivin menu oli kahden ruokalajin Extempore, johon otimme alku- ja pääruuan. Seuraksi sopi hyvin puolikas viinipaketti. Pitkäviikonloppu-menu sisältää neljä ruokalajia ja Makumatka kuusi. Extemporen ruokien hinta oli 46,90 per henkilö.
Illallinen alkoi keittiön tervehdyksellä, joka herätteli hyvin makuhermoja.
Alkuruuaksi saimme sokerisuolattua madetta, mademureketta, muikunmätiä, maa-artisokkavaahtoa, smetana-ruohosipuliemulsiota, pikkelöityä fenkolia ja fenkolisipsiä. Kalojen kerrottiin olevan peräisin paikallisilta kalastajilta. Erityisesti mieleen jäivät sokerisuolattu made sekä smetanainen emulsio, joka sopi loistavasti kala-annokseen.
Ruokien ohessa tarjoiltiin tuoretta siemen-hapanjuurileipää sekä paahdettua ja vaahdotettua voita, joka oli mukavaa vaihtelua tavanomaiseen.
Pääruuan pääraaka-aine oli niin ikään paikallista: Ikosen tilateurastamon possun sisäfilettä savustettuna sekä entrecotea pistaasilla kuorrutettuna.
Savustus sopi pehmeälle sisäfileelle hyvin ja savun aromia oli sopivasti. Sen sijaan entrecote oli nyhtömäisesti toteutettuna ja kuutioksi muotoiltuna hieman kuivaa. Olut-punaviinikastike ja fermentoitu kiinankaali toivat mukavaa säväystä pääruokaan, joka kuitenkaan ei herkullisuudessaan aivan pärjännyt todella onnistuneelle alkuruualle.
Kokonaisuutena menu oli kuitenkin oikein toimiva ja herkullinen, ja herätti kiinnostuksen päästä kokeilemaan joskus myös Sumua pidemmällä kaavalla. Sesonkeja ja paikallisuutta suosivalle hienolle ravintolalle on ehdottomasti sijansa myös itärajan pikkukaupungissa.
Sumu sijaitsee vanhassa kivitalossa keskustan tuntumassa. Ruuhkaa ei arki-iltana ollut. Kuva: Terhi TorikkaSaimme syödä illallisen oikein kynttilöiden luomassa tunnelmassa kokonaan ilman muita seurueita, mutta etenkin viikonloppuisin ravintolassa on tarjoilijan mukaan vilkkaampaa. Silloin suositellaan pöytävarausta. Arkena kaupungin keskustassa vanhassa kivitalossa sijaitsevaan ravintolaan pääsee usein syömään ilman varaustakin. Eritysruokavaliot ja allergiat otetaan tietysti yllätysmenuissakin huomioon.
Ravintola Sumu, Snellmaninkatu 8, Lappeenranta
Artikkelin aiheet - Osaston luetuimmat






