Nyt on aika panna sima käymään – kokeile vaihteeksi marjasimaa
Miksi tehdä simaa sitruunalla, kun voit käyttää kotimaisia marjoja?Jos pakastimessa sattuu olemaan vaikkapa vadelmia, niin tee vadelmasimaa. Siitä tulee kauniin punaista ja helmeilevää ja se sopii vappujuomaksi mitä parhaiten.
Myös muut marjat tai marjasekoitukset sopivat siman raaka-aineiksi.
Vappu on ensi viikon keskiviikkona, joten jos panet siman käymään viimeistään perjantaina, niin se ehtii vielä vapuksi.
Vadelmasima
reilu 4 l
6–7 dl vadelmia
500 g sokeria
4 l vettä
nokare tuoretta hiivaa tai ripaus kuivahiivaa
Kuumenna litra vettä kiehuvaksi ja lisää joukkoon sokeri ja marjat. Anna kiehua muutama minuutti. Nosta levyltä ja lisää loppu vesi.
Liuota hiiva vesitilkkaan ja lisää joukkoon. Anna juoman käydä peitettynä seuraavaan päivään huoneenlämmössä.
Siivilöi juoma tiheän siivilän tai harsokankaan läpi.
Pullota ja lisää teelusikallinen sokeria ja halutessasi muutama rusina. Anna tekeytyä jääkaapissa 3–4 päivää. Siman käydessä paine kasvaa pullossa. Löysää korkkia hiukan, kun käyminen on alkanut kunnolla.
Vinkki
Voit korvata puolet sokerista fariinisokerilla, mutta lopputulos ei ole silloin heleän punainen. Vadelmien tilalle sopivat myös muut marjat tai marjasekoitukset.
Ohje: Anneli Pessala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

