Hellan kulmalla: Tämä ihmeellinen raaka-aine taipuu niin ruuanlaittoon kuin leivontaan – sillä säästää myös ruokalaskussa
Näillä vinkeillä säästän ruokalaskussa. Kotimaisuudesta en suostu tinkimään.
Peruna sopii myös pizzaan. Edellisen päivän keitetyt perunat lohkotaan ohuiksi siivuiksi. Kuva: Marita WaenerbergLähes joka kerta kaupassa käydessäni saan siristää silmiäni uusien hintalappujen edessä. Ruuan hinta nousee jatkuvasti ja nousun on ennustettu kiihtyvän loppukesää kohti.
Nousu tuntuu kukkarossani. Olen joutunut pohtimaan uusia tapoja säästää ruokalaskussa kotimaisuudesta tinkimättä.
Tuiki tavallinen peruna on edullinen, monikäyttöinen ja ravitseva raaka-aine. Yhdestä perunapussista valmistuu perheelle pari keitto- tai kiusausateriaa, kun perunoihin lisää lihaa tai kalaa ja juureksia. Kesähelteillä perunasta saa loihdittua kylmiä salaatteja käyttämällä niihin vaikka pikkuisia pariisinperunoita.
Pottu on myös hävikkiruuan ykkönen. Perunamuusia laitan munakkaaseen, ja perunasoseesta tykkään tehdä lihaperunasoselaatikkoa. Leivon muusista myös perunarieskoja. Kotona syötävä hävikki pienentää mukavasti ruokakuluja.
Perunajauhot ovat edullisia ja sopivat loistavasti gluteenittomiin leivonnaisiin, kuten kääretorttuihin. Mehevin ja suussa sulavin mutakakku syntyy muuten käyttämällä perunajauhoja.
Peruna on suomalaisessa ruokapöydässä nykyisin aliarvostettu, kun täysjyväpastaa ja -riisiä sekä eksoottisia hiilihydraatin lähteitä tuputetaan joka tuutista.
Uskon, että perunan väheksytty asema juontaa juurensa kouluruokalan linjastolta, jossa tarjolla oli usein kumisia perunoita. Toinen syy on ikuinen ”peruna lihottaa” -lause, joka on tarua. Päinvastoin peruna antaa kylläisyyden tunteen, ja sen tärkkelys on hyväksi painonhallinnassa osana monipuolista ruokavaliota.
Peruna on mainettaan parempi. Se on suomalaisen ruokapöydän ylpeyden aihe, joka kuuluu niin arkeen kuin juhlaan jokaisena vuodenaikana.
Parhaimmat ratkaisut kauppalaskussa säästämiseen – niin kuin muihinkin arjen pulmakohtiin – löytyvät siis lähempää kuin osaamme kuvitella.
Peruna on mainettaan parempi.
Lue lisää:
Onko raha tiukassa? Kokeile Lottaruokaviikon pula-ajan reseptejä
Tomaattinen makkara-perunavuoka
Tämän helpompaa ei kesäruoka ole, ja samaan pannuun saat upotetuksi vielä raparperinvarretkin
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



