Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Haetko halpaa, mutta hyvää ruokaa? Valitse juureksia ja täältä niihin herkkureseptit

    Porkkana ja lanttu ovat kaikille tuttuja, mutta kokeile ruokiin myös palsternakkaa, mukulaselleriä ja maa-artisokkaa.
    Eri juuresten kimara sopii loistavasti kotoisen poronkäristyksen kumppaniksi.
    Eri juuresten kimara sopii loistavasti kotoisen poronkäristyksen kumppaniksi. Kuva: Sanne Katainen
    Paahtaminen luo maa-artisokille loisteliaan aromin. Kokonaisuutta täydentää makoisa vuohenjuustokastike.
    Paahtaminen luo maa-artisokille loisteliaan aromin. Kokonaisuutta täydentää makoisa vuohenjuustokastike. 
    Skoonelaiset perunat ovat nyt laajentuneet juuresten puolelle. Maukas, kermassa muhinut lisäke sopii niin kalan kuin lihankin seuraan ja korvaa myös kastikkeen.
    Skoonelaiset perunat ovat nyt laajentuneet juuresten puolelle. Maukas, kermassa muhinut lisäke sopii niin kalan kuin lihankin seuraan ja korvaa myös kastikkeen. Kuva: Sanne Katainen
    Aurinkoa talviseen viikonlopun aamiaispöytään antaa ihanan värinen ja pirtsakan makuinen porkkanahilloke.
    Aurinkoa talviseen viikonlopun aamiaispöytään antaa ihanan värinen ja pirtsakan makuinen porkkanahilloke. 

    Porkkana on suomalaisten ykkösjuures. Se taipuu mukavasti sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Syö sitä raakana ja kuorittuna ihan sellaisenaan, mehuna tai mehevänä raasteena aterian lisänä. Raastetta voit sekoittaa niin lettu-, sämpylä- ja kakkutaikinoihin kuin säilykkeisiinkin. Oletko tehnyt esimerkiksi porkkana-sitrushilloketta?

    Perushyvä laatikko, pata, keitto tai vokki sisältää usein juureksista juuri porkkanaa. Kuin plussana monipuolisuudelle porkkana on hyvä A-vitamiinin esiasteen sekä B- ja C-vitamiinin lähde.

    Palsternakka muistuttaa muodoltaan serkkuaan porkkanaa. Kellanvalkoisen palsternakan hieman makeahko maku on peräisin aromaattisista öljyistä.

    Palsternakka on paikallaan keittoliemissä, padoissa, uunijuureksena, soseena sellaisenaan tai perunasoseen maustajana. Kokeilepa palsternakkarisottoa tai pilko palsternakkaa perunan lisäksi kiusauksiin.

    Nauriin ja kaalin risteymä lanttu eli räätikkä saa miellyttävän kirpeän arominsa sinappiöljystä. Lanttu on itseoikeutettuna joulupöydän laatikossa, mutta se on oiva aines myös uunijuuresten, keittojen, patojen ja juuresraastepihvien joukossa. Oma lukunsa ovat todella herkulliset haudutetut lanttukuutiot, lanttupiirakat, rieskat ja kukot. Lantun syöjä saa palkkiokseen kuituja, C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta.

    Pinnaltaan rosoinen mukula- eli juuriselleri kätkee sisälleen vaalean mallon, joka maistuu makeahkolta ja tummuu helposti. Selleri on paikallaan keittojen, liemien, raastepihvien, patojen ja uunijuuresten maustajana. Reilusta viipaleesta voi tehdä kasvispihvin, ja raasteena se on korvaamaton waldorfinsalaatissa.

    Kokeile myös selleri-homejuustogratiinia tai friteerattuja sellerisipsejä.

    Maa-artisokan mukulat ovat pieniä ja epäsäännöllisen muotoisia. Raa’at muhkuramukulat saat kuorittua kätevästi teelusikan kärjellä rapsuttaen. Kuorineen keitetyt voit puolestaan puristaa näppärästi viillon kautta kuorestaan. Upea-aromisena maa-artisokasta saa juhlavan sosekeiton, soseen, kuorrutettuna gratiinin tai kuorineen paahdettuna dipattavaa. Kokeile mukuloista salaattia perunasalaatin tapaan. Maa-artisokkasose on hyvä pohja rieskoille.

    Katso ohjeet MT Reseptihausta:

    Porkkana-sitrushilloke

    Skoonelaiset juurekset

    Paahdetut maa-artisokat ja vuohenjuustokastike

    Juures-porovokki