EU-maat pyrkivät yhdessä puolittamaan ruokahävikin
EU-maat ryhtyvät yhdessä ponnistelemaan ruokahävikkinsä pienentämiseksi. Tavoitteena on, että hukkaan menevän ruuan määrä saadaan puolitettua.Eurooppalaisissa kodeissa haaskataan paljon ruokaa – arviolta 76 kiloa henkeä kohti vuodessa. Varmoja lukuja ei kuitenkaan ole olemassa, sillä samassakin maassa eri toimijat käyttävät erilaisia mittausmenetelmiä.
Suomessa ruuan haaskaus näyttäisi olevan EU:n keskiarvoja paremmin hallinnassa. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) mukaan kotitalouksien ruokahävikki on meillä 20–30 kiloa henkeä kohti vuodessa.
Monissa Euroopan maissa on jo käynnistetty aloitteita ruokahävikin vähentämiseksi. Nyt käynnistyvä Fusions-hanke kerää yhteen eri maiden tiedon ja kokemukset. Tavoitteena on kehittää uusia ideoita ja malleja, joilla hävikkiä pystytään vähentämään elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa.
Nelivuotiseen hankkeeseen osallistuu useita yliopistoja, tutkimuslaitoksia, kuluttajajärjestöjä ja yrityksiä 13 maasta. Hankkeen koordinaattori on Wageningen UR Food & Biobased Research -tutkimuslaitos. Suomessa hanketta vetää MTT.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

