Hampurilaissämpylöihin perunahiutaleet Saksasta ja vehnäjauhoistakin puolet ulkomaista – Leipomoyhtiö Vaasan perustelee tuontia sertifikaateilla
Vaasanin uudet Soft Bun -perunasämpylät leivotaan Suomessa, mutta suuri osa raaka-aineista on tuontitavaraa.
Vaasan Oy veikkaa perunasämpyläuutuuttaan burgerihifistelijöiden suosikiksi. Se sopii hyvin smash burgerin tekoon. Kuva: Vaasan OyLeipomoyhtiö Vaasan Oy tuo tällä viikolla markkinoille Soft Bun -sämpylät, joissa haluttu pehmeys ja kuohkeus on saatu aikaan perunalla. Sämpylät on kehitelty Suomessa ja leivotaankin täällä yhtiön Vantaan leipomossa, mutta sämpylöihin käytettävä peruna tulee Saksasta.
Vaasan Oy kuuluu Lantmännen-konserniin. Tuoteryhmäpäällikkö Minna Lamberg perustelee tuontiperunan käyttöä Lantmännen-konsernin sertifiointivaatimuksilla. Lambergin mukaan myös pikaruokaketjut kysyvät samoja sertifikaatteja, ja suomalaisilta toimijoilta ne puuttuvat.
"Meillä on ProAgrian kanssa yhteinen perunahanke, mutta tähän lanseeraukseen ei saatu vielä sellaista raaka-ainetta, jolla tämä sertifikaatti olisi", Lamberg toteaa.
Peruna tulee leipomoon Saksasta perunahiutaleena, ja sitä on sämpylän raaka-aineista seitsemän prosenttia. Perunahiutaleitten ansiosta sämpylä muuttuu paahdettaessa ilmavan pehmeäksi ja helposti käsissä pidettäväksi.
Perunasämpylä leivotaan vehnäjauhoon, joka sekin on vain noin puoliksi suomalaista. Puolet vehnäjauhoista on EU-alkuperää. Lamberg ei osaa sanoa, onko tuonnissa kyse vehnän lajikkeesta vai prosessoinnista, mutta "vähintään kyse siinäkin on sertifikaateista".
Lue myös:
Muurauskauhalla pihvin kimppuun – Näin syntyy hampurilaisharrastajien hitti smash burger
Vaasan-leipomoyhtiö keskittää tuotantoa Vantaalle ja irtisanoo 39 ensi vuoden aikana
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

