Macaronit
Macaronit ovat näyttävän näköisiä suupalaleivoksia. Kuoria voi värjätä kaakaojauheella, elintarvikevärillä tai värjätyllä tomusokerilla.
Macaronit voi täyttää perinteisen voikreemin sijaan vaikkapa tuorejuustolla tai maustetulla rahkalla. Kuva: Jaana KankaanpääMacaronit
noin 40 leivosta
Ainekset
- 2 (0,6 dl) M-kokoisen munanvalkuaista
- 150 g (2 1/2 dl) tomusokeria
- 100 g (noin 2 dl) mantelijauhoja
- 1 rkl hienoa sokeria
- (punaista elintarvikeväriä)
Täyte 1
- 75 g voita
- 1 1/2 dl mansikanmakuista tomusokeria
- 2 rkl lime curdia eli sitruunatahnaa
Täyte 2
- 75 g voita
- 1 1/2 dl kaakaotomusokeria
Täyte 3
- 1 prk (200 g) minttu-suklaarahkaa
- 1/2 – 1 dl tomusokeria
Täyte 4
- 1 rasia (200 g) sitruunatuorejuustoa
- 1/2 dl tomusokeria
Täyte 5
- 1/2 rasia (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
- 100 g sinihomejuustoa
- 3 rkl tomusokeria
Valmistusohje
Vaahdota sähkövatkaimella huoneenlämpöisiä valkuaisia. Lisää hieno sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiinteää.
Lisää puolet tomusokerista ja vatkaa edelleen, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. (Vatkaa joukkoon halutessasi nestemäistä elintarvikeväriä. Väri vaalenee paistettaessa.)
Yhdistä mantelijauhot ja loppu tomusokerista. Sekoita mantelijauhe-tomusokeriseos valkuaisvaahtoon.
Taikina on valmista, kun taikinaan lusikalla vedetty vako ummistuu noin 10 sekunnissa. Jos vako ei ummistu, jatka sekoittamista (sekoittaminen löystyttää taikinaa). Toista vakotestiä, kunnes taikina on sopivaa.
Laita taikina pursotuspussiin ja leikkaa kärki auki. Pursota leivinpaperin päälle noin kahden euron kokoisia pyörylöitä. Jätä leviämisvaraa.
Anna kuivahtaa huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Paista 150 asteessa 10–12 minuuttia. Pohjien ei ole tarkoitus saada väriä niiden kypsyessä. Jäähdytä hyvin.
Täytteet
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri sekä lime curd kuohkeaksi. Maustetusta rahkasta sekä tuorejuustoista saa nopeasti raikkaan ja kevyen täytteen lisäämällä tomusokeria joukkoon.
Murenna sinihomejuusto haarukalla ja vatkaa tuorejuuston ja tomusokerin kanssa tasaiseksi.
Levitä pohjalle täytettä ohut kerros ja nosta toinen leivospohja päälle. Tarjoa heti tai säilytä jääkaapissa tiiviissä rasiassa 1–2 päivää.
Voit tehdä macaronit etukäteen ja pakastaa. Useampien viikkojen pakastaminen onnistuu parhaiten täyttämättömänä.
Vinkkejä
Jos haluat leivoksiin tasaisen pinnan, siivilöi mantelijauhot ennen taikinaan lisäämistä. Tee taikinaan vakotesti varmistaaksesi taikinan löysyys.
Jos haluat värjätä pohjia, lisää hiukan kaakaojauhetta tai muutama tippa elintarkeväriä. Jauhemainen olisi parasta, mutta sitä ei ole saatavana kaupoissa eikä apteekissa. Kuivata macaronit hyvin pellillä puolisen tuntia ennen paistamista. Anna pohjien jäähtyä pellillä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

