Paljonko sinä syöt? Monella suomalaisella yksi ruokavalion osa jää jopa alle puoleen suositellusta
Kesän kotimainen vihannes- ja marjasato on nyt runsaimmillaan niin valikoiman kuin määrän suhteen.
Kasviksia kannattaa lisätä jokaiseen ruokahetkeen ja erilaisiin ruokalajeihin. Kuva: Sami Kero/PuutarhaliittoPuutarhaliitto kannustaa, että näin syksyn saapuessa on helppoa lisätä kourallinen kotimaisia vihanneksia, marjoja ja hedelmiä ruokavalioon.
Kesän kotimainen vihannes- ja marjasato on nyt runsaimmillaan niin valikoiman kuin määrän suhteen. Toisaalta myös vihannesten ja marjojen hinnat ovat kohdillaan.
Keskivertosuomalaisen ruokavaliossa ei ole edelleenkään riittävästi kasviksia. Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia tulisi syödä 500 – 800 grammaa päivässä, mutta monella suomalaisella kasvisten kulutus jää Puutarhaliiton mukaan helposti alle 300 gramman eli jopa alle puoleen suositellusta määrästä.
Lisäämällä kourallisen kasviksia päivän aikana ruokailuihin ja välipaloihin, kasvismäärä lisääntyy helposti noin 150 grammalla.
"Kasvisten käytön lisäykseen on helpointa totutella juuri sadonkorjuuaikana, jolloin voimme opetella pysyviä terveellisempiä ja ympäristöystävällisempiä ruokailutottumuksia monipuolistamalla kasvisten osuutta ruokavaliossa", Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo tiedotteessa.
Taulavuori kannustaa, että kasviksia kannattaa lisätä jokaiseen ruokahetkeen ja erilaisiin ruokalajeihin. Vaikkapa kasvipohjaiset kastikkeet ja keitot maistuvat erityisen hyviltä, kun ne maustetaan tuoreilla yrteillä tai makuvihanneksilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
