Luomu SM -kisassa ammattikeittiösarjan voitto heltisi prosenttiyksikön erolla – Lumijoen ruokapalvelu peittosi yksityiset ravintolat
Ykkössijan yksityisravintoloissa jakoivat porvoolainen Zum Beispiel ja turkulainen KASVIS-ravintola.Ravintoloiden ja ruokapalvelujen Luomu SM-kilpailussa kisattiin siitä, kuinka paljon osallistujat nostivat luomun käyttöastetta kiloissa laskettuina vuonna 2019 verrattuna edellisvuoteen.
Julkisten ruokapalvelujen sarjan voitti Lumijoen ruokapalvelu 12 prosenttiyksikön lisäyksellä. Yksityisten ravintoloiden parhaiksi yltäneet KASVIS-ravintola ja Zum Beispiel kasvattivat kumpikin luomun käyttöä 6 prosenttiyksikköä.
Ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailu on järjestetty vuodesta 2014 lähtien. Kilpailua organisoivan Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso kertoo tiedotteessa, että kisa ei ole koskaan ollut yhtä tasaväkinen kuin tänä vuonna.
"Lumijoen voitto heltisi vain yhden prosenttiyksikön marginaalilla. Julkisissa ruokapalveluissa moni toimija nosti luomun käyttöään 10–11 prosenttiyksikköä", Arolaakso toteaa.
Lumijoen ruokapalvelujen raaka-aineista oli viime vuonna luomua 16 prosenttia.
KASVIS-ravintolan raaka-aineista luomua oli 58 ja Zum Beispielin 62 prosenttia.
Luomu SM-kilpailun perussarjoissa palkittiin eniten luomua käyttäneitä ammattikeittiöitä eri kokoluokissa.
Julkisista ruokapalveluista eniten luomua raaka-aineenaan käytti:pienistä ravintoloista ravintola Henricus Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniasta, 34 prosenttia. Keskisuurista eniten luomua käytti ravintola Bar Laurea Laurea ammattikorkeakoulussa, 46 prosenttia, ja suurista Helsingin palvelukeskuksen päiväkodit, luomua 24,5 prosenttia.
Yksityisistä ravintoloista eniten luomua käytti pienistä ravintoloista Härmän Rati Järvenpäässä, 99 prosenttia, keskisuurista oppilasravintola Timjami Tampereen steinerkoulussa, 81 prosenttia, ja suurista UniCafe YLVA Helsinki, luomua 9,4 prosenttia.
Lue myös:
Rasvaton luomumaito toi Helsingin päiväkodeille voiton luomukisassa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

