HS: Herneproteiinin markkinat käyvät niin kuumina, että tuotteesta on tullut hirveä pula
Keltaherneestä valmistettavaa proteiinijaetta käytetään monissa lihankorvikkeissa. Suomalaisille niistä tutuimpia ovat Nyhtökaura ja Härkis.
Herneen viljelyalaa on lisätty myös Suomessa, mutta sitä proteiiniksi jalostava laitos puuttuu. Kuva: Ari NakariHelsingin Sanomat kertoo, että keltaherneestä valmistettavalle proteiinijauheelle olisi huomattavasti tuotantoa suurempi tilaus. Jauhetta käytetään erityisesti liha- ja maitotuotteita korvaavissa proteiinituotteissa.
Keltaherne on neutraalin makuinen eikä siinä ole allergeeneja. Lisäksi se vaatii huomattavasti vaatimattomammat kasvuolosuhteet ja vähemmän kastelua kuin pähkinät.
Suomalaisista kasviproteiiniyrityksistä sekä Nyhtökaurasta tunnettu Gold&Green että Härkiksestä tunnettu Versofood käyttävät herneproteiinia.
Proteiinia ei jalosteta Suomessa, joten molemmat yritykset ovat joutuneet hankkimaan sen ulkomailta.
Yhdysvalloissa ruoka-alan jättiyritykset ovat ottaneet keltaherneen omakseen. Esimerkiksi maan suurin lihantuottaja Tyson tuo syksyllä markkinoille ”pihvin”, jossa on puolet lihaa ja puolet keltahernettä, HS kertoo.
Helsingin Sanomat: Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
