Punaista lihaa saa syödä vaikka viidellä aterialla
Possua ja nautaa on kotiruuissa hernekeitosta lihamakaronilaatikkoon. Punaista lihaa ei uusissakaan ravitsemussuosituksissa kehoteta välttämään, vaan vähentämään, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen muistuttaa.Uusia ruokasuosituksia tulkitaan helposti väärin, syyskuussa pääsihteerinä aloittanut Arja Lyytikäinen kertoo. On jopa kyselty, uskaltaako punaista lihaa enää syödä.
”Lihaa voi perinteiseen tapaan käytettynä olla lautasella vaikka viitenä päivänä viikossa. Pitää vain muistaa laskea mukaan makkarat ja leikkeleet”, Lyytikäinen vakuuttaa.
Suositukset painottavat entistä enemmän terveellisen ruokavalion kokonaisuutta, eivät yksittäisiä ruoka-aineita. Liha asettuu Lyytikäisen mukaan oikealle kohdalleen, kun ruokavalion perustana ovat kasvikset, kala ja täysjyvävilja.
Suomalaiset käyttävät kulutustilastojen mukaan kypsää punaista lihaa ja lihavalmisteita keskimäärin 700-750 grammaa viikossa. Kulutuksessa on osalla suomalaisista tinkimisen varaa, jos tavoitteena on syödä suositusten mukaan eli enintään puoli kiloa viikossa.
”Ruokasuositus tarkoittaisi esimerkiksi yhden ison liha-aterian vaihtamista kasvisruokaan, kalaan tai broileriin. Lisäksi leivän päällä olisi entistä useammin kasviksia.”
Lyytikäinen tietää, ettei suomalaisten ole helppo tinkiä leikkeleistä. ”Meillä on haastetta mennä kulutuksessa taaksepäin, koska leikkeleitä on totuttu arvostamaan. ”
Arja Lyytikäinen on aiemmin työskennellyt ravitsemusterapeuttina. Hän on tullut tunnetuksi lasten ravitsemuskasvatuksen äitinä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


