
Söin täällä: Joensuulaisen Ravintola Filipofin valmistama tohmajärveläinen karitsa hurmasi
Ravintola sijaitsee kunnostuksella pelastetussa rakennuksessa, joka on nimetty Jakob Filipoffin mukaan. Tunnelma hirsiseinien suojissa on aivan omaa luokkaansa.
Ylikypsä tohmajärveläinen Sirolan tilan luomukaritsan niska lisukkeineen vei kielen mennessään. Kuva: Sari Penttinen
Jälkiruuaksi nautittua piparkakkumausteista créme brûlèetä teki mieli syödä ja samalla säästää, niin ihanaa se oli. Kuva: Sari PenttinenViiden hengen seurueemme oli tehnyt pöytävaraukseen joensuulaiseen Ravintola Filipofiin joulukuulle lauantai-illaksi. Ennakko-odotuksia oli, sillä paikasta oli ehditty kuulla kehuja ja miljöö viehätti jo etukäteen.
Ravintola on nimetty Jakob Filipoffin mukaan, joka rakennutti uudistalon ja puodin vuonna 1862. Rakennukset olivat jo saaneet purkutuomion, kun joensuulainen kiinteistöalan toimija päätti pelastaa ne. Vuonna 2016 alkanut kunnostustyö valmistui neljä vuotta myöhemmin.
Onneksi rakennukset pelastettiin ja kunnostus tehtiin pieteetillä, ravintolan tunnelma hirsiseinien suojissa on aivan omaa luokkaansa. Pöytäseurueita on useita, mutta puheensorina ei ole liian kovaa tai häiritsevää.
Kaikki viisi söivät samat annokset: alkuruuaksi paahdettua palsternakkakeittoa ja mallasleipää, pääruaakasi ylikypsää tohmajärveläistä Sirolan tilan luomukaritsan niskaa, rosmariinikastikkeella ja perunaterriinillä sekä jälkiruuaksi piparkakkumausteinen créme brûlèe kahvilla tai teellä.
Menu maksoi 45 euroa ja oli enemmän kuin hintansa väärti. Ruuat saivat ylitsevuotavat kehut jokaiselta ruokailijalta. Erityisesti siltä, joka kertoi, ettei ole koskaan saanut ravintolassa onnistunutta annosta karitsasta. Karitsa kastikkeineen oli maukas ja mehukas. Jälkiruoka oli taivaallinen lopetus aterialle. Piparkakkumauste antoi jouluisen silauksen napakan maukkaalle kermavanukkaalle, jonka pinta oli täydellisen rapea. Tällaisten hetkien ja ruokien takia käydään ravintolassa.
Ravintola Filipof, Torikatu 10, 80100 Joensuu
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

