Näin säästät rahaa kinkun paistamisessa – katso hyödylliset vinkit
Kinkun paistaminen ei lopulta ole niin kallista, kuin voisi olettaa.Sähkön hinta puhuttaa tänäkin jouluna, ja moni miettii jouluruokien valmistukseen kuluvia kustannuksia. Yksi pisimpään sähköä käyttäviä laitteita joulukeittiössä on uuni, jossa moni paistaa kinkun. Toisaalta taas moni on ottanut käyttöön perinteisen leivinuunin kinkunkin paistamiseen.
Yleisin tapa on kuitenkin paistaa kinkku sähköuunissa. Jos kinkkua paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkön kulutus ole suurta. Viiden kilon kinkun paistaminen kiertoilmassa tässä lämpötilassa kestää noin kuusi tuntia. Sähkönkulutus on tällöin uunista riippuen noin 2,5–3 kilowattituntia. Sähkön hinnan ollessa 25 senttiä kilowattitunnilta, tulisi kinkun paistaminen maksamaan alle euron.
Mikäli haluaa säästää sähkökuluissa kinkkua paistaessa, kannattaa napata alta talteen HK:n yhteen keräämät ohjeet.
Ota kinkku huoneenlämpöön
Ota tuoresuolattu kinkku tai jääkaapissa sulatettu pakastekinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen uuniin laittoa. Laita kinkku uuniin vasta sitten, kun kinkun sisälämpötila on 15 astetta. Tämä takaa myös mehevän kinkun, kun lihan ”lämpöshokki” on pienempi.
Hyödynnä uunin alkulämpö ja jälkilämpö
Kinkun voi laittaa uuniin heti kun uunin laittaa päälle. Virran voi katkaista uunista vähän aiemmin ennen kuin ottaa kinkun uunista pois, kinkku jatkaa edelleen kypsymistä. Kinkun oikean kypsyyden voi tarkistaa lihalämpömittarilla.
Käytä lämpömittaria
Lihalämpömittari on hyödyllinen myös siinä, ettet turhaan paista kinkkua ylikypsäksi. Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta. Muista, että kinkku jatkaa hetken kypsentymistä/ tekeytymistä myös uunista pois oton jälkeen.
Paista kinkut yhdessä
Pieniä ja keskikokoisia kinkkuja mahtuu uuniin kaksikin, joten nyt voi tehdä tuttavuutta naapurin kanssa ja sopia yhteisestä kinkun paistosta ja puolittaa siltä osin sähkölasku.
Jäähdytä paistettu kinkku vaikka ulkona
Kinkun paistamisen jälkeen kinkku kannattaa jäähdyttää kunnolla esimerkiksi ulkona parvekkeella hyvin peitettynä ennen jääkaappiin laittoa, muutoin jäähtyminen kuormittaa jääkaappia.
Hyödynnä halvin paistoaika
Valitse kinkun paistamiseen oikea ajankohta vuorokaudesta, hyödynnä edullista yösähköä tai jos käytät pörssisähköä, niin tarkista etukäteen edullinen ajankohta kinkunpaistolle.
Hyödynnä uunin kiertoilmatoimintoa
Se mahdollistaa matalamman lämpötilan ja nopeuttaa kypsymistä. Voit paistaa kinkun 15 astetta matalammassa lämmössä, kuin ylä- ja alalämmöllä.
Suosi matalampaa lämpötilaa
Paistamalla kinkun matalassa 100–120 asteen lämpötilassa, kinkun paistohävikki on pieni.
Hyödynnä uunin koko tila
Paista kinkun kanssa samalla jotain muuta matalassa lämpötilassa kypsyvää, esimerkiksi naudan paistia tai riistaa, joihin voit ruskistaa pinnat vasta lopuksi.
Hyödynnä leivinuunia tai grilliä
Kokonaan ilman sähköä kinkun voi valmistaa leivinuunissa tai grillissä. Varothan, ettei leivinuunin tai grillin lämpötila ole liian kuuma. Lihalämpömittarilla varmistetaan kinkun oikea kypsyys.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








