Näin kauan jouluruoka säilyy hyvänä jääkaapissa ‒ muista lämmittää oikein
Jouluruokaa kannattaa lämmittää vain sen verran kuin syö.Jouluruokaa valmistetaan tavallisesti niin, että siitä voi nauttia muutamankin päivän. Tällöin kannattaa olla kuitenkin tarkkana, miten esimerkiksi laatikkoja lämmittää uudelleen.
Marttojen ruoka- ja ravitsemusalan kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen neuvoo, ettei laatikoita lämmitettäisi kuin kerran uudelleen.
”Suosittelen tekemään niin, että ottaa lämmitettäväksi vain sen määrän, minkä aikoo syödä. Jos kuumentaa laatikot oikein kuumaksi, eikä ole pitkään niitä säilönyt, voi ehkä toisenkin kerran lämmittää, mutta ensisijaisesti en näin tekisi”, Tuovinen sanoo.
Tuovisen mukaan nyrkkisääntönä voi pitää, että jouluruoka säilyy hyvänä jääkaapissa joulun pyhien ajan. Kalan ja mädin kanssa kannattaa olla tarkempi, sillä ne eivät säily kuin päivän tai pari. Kinkun Tuovinen kertoo säilyvän kylmässä noin viikon verran.
”Tavoittelisin sitä, että joulun pyhien aikana tulisi syötyä suurin osa jouluruoista. Sitten kannattaa miettiä, mitä jäljelle jääneistä voi vielä valmistaa”, Tuovinen toteaa.
Kun jouluruokia tarjoaa, ei niitä kannata pitää ylimääräistä aikaa esillä. Toivonen neuvoo kattamaan pöydän kerralla ja siirtämään ruoat ruokailun jälkeen kylmään. Muutaman tunnin ruoka säilyy pöydällä, mutta ei kovin paljon pidempään.
Jouluruokia jääkaapissa säilyttäessä kannattaa huomioida myös se, että jääkaapin lämpötila voi nousta, kun se on kovin täynnä.
”Erityisesti kalaruokien ja muiden helposti pilaantuvien ruokien kanssa kannattaa olla tarkkana ja sijoittaa ne jääkaapin kylmimpään osaan. Niitä kannattaa pitää myös mahdollisimman vähän aikaa lämpimässä. Jos jääkaappia säätää kylmemmälle, kannattaa huomioida, että esimerkiksi salaatit ja kurkku voivat taas jäätyä”, Toivonen sanoo.
”Nyt on hyvä muistaa, että ulkona on monessa osaa Suomea hyvä jääkaappilämpötila. Jos on parveke tai piha, voi kylmälaukussa ruokaa säilyttää myös ulkona – erityisesti niitä ruokia, jotka eivät ihan pienestä hätkähdä”, Toivonen vinkkaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





