Mähjäbanaanit ovat parhaimmillaan leipänä ‒ helppo ja vähätiskinen vaihtoehto kuivakakulle
Banaanileipä on herkullinen, mehevä ja loppuu ihan liian nopeasti.Rakastan banaaneja. Sellaisia sopivan tekeytyneitä, ei missään nimessä vihertävänraakoja. Meheviä ja makeita.
Silti joskus käy niin, että banaanien ihanteellinen syönti-ikkuna sulkeutuu ja ne alkavat olla hiukan mähjäisiä. Tiedättehän, ylipehmeitä, paikoin jopa rusehtavia.
Silloin ilahdun: On banaanileivän aika! Se on suosikkileivonnaiseni nykyisin. Helppo ja nopea - ja ennen kaikkea herkullinen. Jonkinlainen kuivakakun ja leivän välimuoto. Tiskiäkään ei tule paljoa.
Muussaan kulhossa 3 mähjäbanaania, lisään desin sulatettua voita, soodaa, mausteita, munan, tummaa sokeria sekä jokusen desin jauhoja, jotka voivat olla lähes mitä vain kaapista löytyviä. Esimerkiksi kaurahiutaleita, vehnäjauhoja ja tattarijauhoja.
Banaanileipä onnistuu myös ilman kananmunaa ja gluteenittomista jauhoista.
Mausteina käytän kanelia, kardemummaa, vaniljaa ja suolaa. Suola on tärkeä! Sitä tarvitaan vain vähän, mutta se tekee banaanileivän maulle eetvarttia.
Lisäbonuksena voi taikinaan heittää murskattuja pähkinöitä tai rouhittua tummaa suklaata. Tai vaikka molempia. Missään nimessä ei ole pakko, leivästä tulee hyvää ilmankin.
Tykkään helposta ruoanlaitosta, joten vuoan voitelun sijaan pehmitän vain arkin leivinpaperia rypistelemällä ja vuoraan sillä leipävuoan. Ei tule tiskiä.
Paistoaika on olennainen: Leivästä ei saa tulla kuiva. 175 astetta ja noin 45 minuuttia, vajaa tunti joka tapauksessa. Kosteus ja mehevyys on prioriteetti numero yksi. Tökin leipää coctail-tikulla viimeisen paistoneljänneksen aikana, ja otan sen pois uunista heti, kun taikina ei enää tartu tikkuun.
Banaanileipä on täydellinen teehetken särvin. Sen ainoa vika on, että se loppuu aivan liian nopeasti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







