Lanttupiirakka
Perinteinen lanttupiirakka syntyy näppärästi valmiista, pakastetusta ruistaikinasta.
Perinteinen lanttupiirakka syntyy näppärästi valmiista, pakastetusta ruistaikinasta. Kuva: Jaana KankaanpääLanttupiirakka
20 palaa
Ainekset
- 500 g ruistaikinalevyjä (pakaste)
Täyte
- 1 kg lanttua kuorittuna
- 2 sipulia
- 3 rkl pitkäjyväistä riisiä
- 150 g pekonilastuja
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 2 rkl siirappia
Voitelu
- 50 g voita
Valmistusohje
Ota pakastetaikinalevyt sulamaan. Leikkaa kuoritut lantut ohuiksi viipaleiksi. Keitä viipaleet puoli-kypsiksi runsaassa suolalla maustetussa vedessä, noin 10 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä.
Kuori ja viipaloi sipulit.
Kauli toinen taikinapala jauhotetun leivinpaperin päällä liki paperin kokoiseksi levyksi. Nosta taikina papereineen uunipannulle.
Ripottele riisit taikinalevylle. Ne imevät paiston aikana ylimääräisen nesteen.
Levitä päälle kerroksittain lanttu- ja sipuliviipaleita sekä pekonilastuja. Mausta kerrokset suolalla, pippurilla ja siirapilla.
Kauli toinen taikinapala leivinpaperilla edellistä hiukan pienemmäksi. Kumoa levy täytteen päälle ja poista paperi. Nipistele piirakan reunat huolellisesti kiinni. Painele pintaan haarukalla muutamia reikiä.
Paista lanttupiirakkaa ensin 225 asteessa puoli tuntia. Vähennä lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista puoli tuntia. Tämän jälkeen piirakka saa olla 125-asteisessa uunissa vielä 45 minuuttia.
Voitele piirakka voilla uunista oton jälkeen. Levitä päälle leivinpaperi ja kietaise pannu sanoma-lehteen ja lopuksi pyyhkeeseen. Anna lanttupiirakan vetäytyä rauhassa ja jäähtyä kääreessä, vähintään muutama tunti ennen herkuttelua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

