En säästele voissa enkä kermassa ruuanlaitossa – kuolenko sen vuoksi nuorempana?
Lopetin noudattamasta ravitsemussuosituksia. Nyt nautin enemmän elämästä.
Kerma ja voi antaa moneen ruokaan makua ja täyteläisyyttä. Ne pitävät myös pidempään kylläisenä kuin vähärasvainen ruoka. Kuva: Antti RaatikainenNoudatin ennen orjallisesti ravitsemussuosituksia. Käytin rasvattomia maitotuotteita, leivälle margariinia ja valitsin vähärasvaisimman jauheliha-paketin kylmäaltaasta. Ajattelin, että syömällä superterveellisesti elän pitkään, sydämeni kiittää ja olen onnellinen.
Pari vuotta sitten aloin käydä useammin isovanhempieni luona. Mummini keittiössä ei säästellä voissa ja kermassa. Jo lapsena sain kaataa puurooni heidän luonaan vatkaamatonta vispikermaa – voi sitä onnen hetkeä!
Nyttemmin olen jättänyt kerman pois puurosta, mutta nautin yhä heidän maukkaasta ruuastaan. Mummi laittaa perinteistä kotiruokaa, jossa käytetään kotimaisia kasviksia, juureksia, kalaa, punaistakin lihaa ja oman puutarhan marjoja sekä omenoita.
”Monet sukulaiseni ovat eläneet yli 90-vuotiaiksi. Heitä kaikkia yhdistää mieltymys voihin ja kermaan.”
Mummini ruokaperinteet siirtyivät hiljalleen omaan keittiööni. Nykyään lisään kastikkeisiin, perunamuusiin ja keittoihin maun vuoksi kermaa, leivän margariini on vaihtunut voi- ja kasvirasvalevitteeseen ja jauhelihan ostan ruuan mukaan: pata- ja keittoruokiin 17 prosenttista, kastikkeisiin 10 prosenttista.
Minulle maistuu niin makkarakeitto, nakkikastike ja muusi kuin myös kasviruoka. Hedelmiä ja kasviksia nautin yhä runsaasti. Jälkiruokiin kerma tuo myös taivaallista täyteläisyyttä.
En usko, että ruokavalioni on THL:n kotimaisten ravitsemussuositusten mukainen, jotka julkaistaan ensi vuonna. En myöskään tiedä, miten virallisia ravitsemussuosituksia vastaan kapinointi vaikuttaa elinikääni.
Mutta sen tiedän, että onnelliseksi vähärasvainen ruoka ei minua tehnyt. Nyt ainakin nautin elämästä ja myös kylläisyyden tunne pysyy pidempään kuin aiemmin.
Monet sukulaiseni ovat eläneet yli 90-vuotiaiksi: toki he ovat tehneet raskasta maataloustyötä. Heitä kaikkia yhdistää mieltymys voihin ja kermaan. Uskon, että tärkeämpää on nauttia ruuasta kuin tuijottaa ravitsemussuositusten kultaista kolmiota.
Kirjoittaja on MT:n toimittaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






