Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Nyt leivotaan pellavaleipää

    Menneet sukupolvet osasivat 
hyödyntää pellavaa monipuolisesti.
    Leivitä leipävuoka paahdetulla pellavarouheella, niin pellavaleivän pinta saa paistuessaan herkullisen pähkinäisen maun.
    Leivitä leipävuoka paahdetulla pellavarouheella, niin pellavaleivän pinta saa paistuessaan herkullisen pähkinäisen maun. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Opettele käyttämään pellavansiemeniä. Vaivaa siemeniä rouhittuna leipätaikinaan tai laita kokonaisia siemeniä turpoamaan juuritaikinaan. Ripottele vielä vuokaan paahdettua rouhetta, niin lopputuloksena on herkullisen pähkinäinen ruokaleipä.

    Pellavarouhetta voi lisätä lähes ruokaan kuin ruokaan. Muista kuitenkin kohtuus, sillä pellavan päivittäiselle käytölle on annettu suositus. Pari ruokalusikallista siemeniä tai pellavarouhetta päivässä sekä teelusikallinen öljyä on turvallinen määrä aikuisille.

    Pellavavuokaleipä

    3 leipää

    Juuritaikina

    1 l kylmää vettä

    1 tl tuoretta hiivaa

    1 1/2 dl pellavansiemeniä

    5 dl spelttihiutaleita

    5 dl hiivaleipäjauhoja

    Seuraavana päivänä 
varsinainen taikina:

    1 rkl suolaa

    1 dl siirappia

    2 dl porkkanaraastetta

    2 dl riihiruisjauhoja

    noin 10 dl hiivaleipäjauhoja

    Vuokaan

    voita

    paahdettua, rouhittua pellavaa

    Murenna hiivanokare kylmään veteen reilun kokoisessa kulhossa ja sekoita, kunnes liukenee. Lisää hiutaleet, pellavansiemenet ja jauhot. Anna juuren käydä peitettynä vajaa vuorokausi lämpimässä paikassa. Sekoita siirappi, suola ja porkkanaraaste huoneenlämpöiseen juuritaikinaan. Vaivaa jauhot vähitellen taikinaan. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa. Anna kohota peitettynä noin pari tuntia. Jos se kohoaa liikaa, niin paina kasaan kesken kohotuksen.

    Voitele kolme leipävuokaa (kooltaan 1 1/2—2 litraa). Ripottele pohjalle ja reunoille runsaasti paahdettua pellavarouhetta. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat ja jaa kolmeen osaan. Painele taikinapalat pötköiksi muotoiltuna vuokiin. Ripottele pinnalle pellavarouhetta. Peitä ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin tuntia.

    Paista leipiä 175 asteessa noin 50 minuuttia ja kumoa leivät uunipellille. Paista vielä 10–15 minuuttia, jotta myös sivut ja pohja saavat väriä. Kopauta leivän pohjaa. Kypsästä leivästä kuuluu kumea ääni.

    TEKSTI: Anneli Pessala

    Kuvausjärjestelyt: Piia Pessala