Hirvipata mukailee borssikeiton makuja
Hirvipataa kannattaa tehdä iso annos. Loput voi lämmittää tarjolle seuraavana päivänä, jolloin maku vain paranee.Kiovalainen hirvipata
(10 annosta)
Ainekset
- 1,5 kg hirven ulko-, pyörö- tai kulmapaistia
- Lihapalojen paistamiseen:
- 50 g voita
- Pataan:
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 5–6 dl paistinpannun huuhtelulientä
- 6 pienehköä sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 3 dl etikkapunajuurikuutioita
- 2 dl suola- tai maustekurkkukuutioita
- 3 rkl hunajaa
- 1 rkl kuivattua timjamia (tai kourallinen tuoretta)
- 1 rkl rouhittua mustapippuria
- 3 laakerinlehteä
- 4 rkl riistafondia tai 2 lihaliemikuutiota
- 2 dl punajuurilientä
- loraus soijakastiketta
- 120 g:n tölkki smetanaa
Valmistusohje
Anna pakastetun hirvenlihan sulaa hitaasti jääkaapissa.
Poista lihasta terävällä veitsellä kalvot ja paloittele se parin kolmen sentin kuutioiksi.
Ruskista lihapalat pienissä erissä kuumalla paistinpannulla voissa (tai voin ja rypsiöljyn sekoituksessa). Laita ruskistetut lihat sitä mukaa uunipataan, ripottele niille hieman vehnäjauhoja ja kaada päälle pannun huuhdeliemi.
Kuori sipulit ja paloittele ne reiluiksi paloiksi. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Laita lihakerrosten väliin sipulipaloja, etikkapunajuuri- ja suolakurkkukuutioita, hunajaa, timjamia ja mustapippuria sekä laakerinlehdet.
Mausta pata riistafondilla tai murustelluilla lihaliemikuutioilla, etikkapunajuurien liemellä sekä lorauksella tummaa soijakastiketta. Lusikoi lopuksi pinnalle tölkillinen smetanaa.
Anna hirvipadan hautua kannen alla 175-asteisessa uunissa kolmisen tuntia. Lihapalat saavat kypsyä hajoavan mureiksi. Sekoita, maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai hunajaa.
Koristele kypsä hirvipata suolakurkkusuikaleilla tai timjaminoksilla. Tarjoa perunoiden ja uunijuuresten kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


