Kuuluuko kalakeittoon porkkana vai ei? – Keittiömestari sanoo painavan sanansa ja kertoo, mitä virhettä ei pidä tehdä
Helmikuun 14. päivä on sekä ystävänpäivä että kansallinen kalakeittopäivä. Asiantuntija sanoo painavan sanansa ikuisesta taistosta, kuuluuko kalakeittoon porkkana.Hallitseva Seafood Chef, keittiömestari Ville Neulanen kertoo parhaat vinkit siihen, miten syntyy maukas kalakeitto.
Neulasen mielestä hyvän kalakeiton tärkeimmät ainekset ovat laadukkaat raaka-aineet ja maistuva liemi. Ravintolassa liemi keitetään aina itse alusta alkaen, mutta kotikokki voi hyvin oikaista käyttämällä kalaliemikuutiota tai fondia. Kasviksista keittoon valitaan purjoa, keltasipulia, perunoita ja porkkanaa.
”Porkkanasta on ikuinen taistelu ravintolakeittiöissä, että kuuluuko se kalakeittoon vai ei. Minä käytän porkkanaa. Sitä ei saa kuitenkaan laittaa liikaa, ettei keitosta tule liian makeaa.”
Lohesta tulee hyvä maku.
Neulanen suosii kalakeitossa mieluiten tuoretta lohta, mutta myös kylmäsavulohi toimii mainiosti.
"Lohikalassa on niin paljon rasvaa, että siitä tulee keittoon hyvä maku. Lisäksi lohesta tehty keitto kestää kuljetusta vaikkapa metsäretkellä mukana niin, ettei kala hajoa keittoon ihan täysin.”
Neulasen kalakeiton maun viimeistelevät kuohukerma, pari lusikallista voita ja reilu määrä tillisilppua. Kalapalat laitetaan keittoon vasta, kun kasvikset ovat jo kypsiä. Kalapalat saavat hautua rauhassa kannen alla ennen tarjoilua. Keiton kanssa tarjoillaan ehdottomasti ruisleipää ja voita.
”Kalakeitto maistuu mielestäni parhaalta luonnossa, esimerkiksi mökillä sateisena päivänä tai kun on ulkoillut metsässä ja pääsee viimein nuotiopaikan äärelle syömään”.
Villen kalakeitto (6 hengelle)
1 purjon valkoinen osa
2 keltasipulia
2–3 porkkanaa
8–10 kiinteää perunaa
voita
1½–2 l kalalientä
7–8 mustapippuria kokonaisena
1–2 laakerinlehteä
suolaa
2 dl kuohukermaa
2 rkl voita
600 g kalaa (esim. lohta)
tillisilppua
Huuhtele purjo ja leikkaa purjosta valkoinen osa erilleen ja hienonna se.
Kuori sipulit ja porkkanat ja leikkaa ne haluamaasi muotoon. Pese ja kuori perunat. Perunat voit halutessasi leikata puoliksi tai neljään osaan veneen muotoon (huom: perunoiden koko vaikuttaa keiton valmistusaikaan.)
Freesaa sipulit öljyssä. Lisää porkkana ja freesaa, kunnes lähes kypsää. Lisää mausteet, perunat ja kalaliemi. (Voit halutessasi käyttää kalaliemikuutiota tai fondia itse tehdyn liemen sijaan.)
Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes peruna on kypsää. Lisää joukkoon kerma, voi ja kalakuutiot.
Laita kattilaan kansi päälle ja ota hella pois päältä. Anna kalan hautua kypsäksi. Mausta suolalla ja viimeistele tillisilpulla. Tarjoile ruisleivän kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







