Syötkö sinäkin leipää kuin keskiverto suomalainen? Näin paljon leipää kuluu päivässä
Leipää kuluu vuodessa henkeä kohden reilu 40 kiloa.Viime vuonna suomalaiset söivät ruokaleipää keskimäärin reilut 40 kiloa henkilöä kohden, mikä vastaan noin neljää leipäviipaletta päivässä. Kahvileipää ja konditoriatuotteita kului taas vuodessa vajaa kahdeksan kiloa, mikä tarkoittaa yhden pullan tai leipomoherkun syömistä joka kolmas päivä.
Kotimainen leipä maistuu suomalaisille. Leipätiedotuksen ylläpitämän leipomotuotteiden myyntitilastoihin ja Tullin tuontitilastoihin perustuvien laskelmien mukaan suomalainen söi viime vuonna reilu 33 kiloa kotimaista leipää ja noin 5,4 kiloa kotimaista kahvileipää.
Leipätiedotus nostaa tiedotteessaan esille syötävän leivän kuitupitoisuuden. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaisista 70 prosenttia saa kuituja liian vähän. Kuituja suositellaan syötäväksi vähintään 25–35 grammaa päivässä.
Täysjyväleivät ovat hyvä kuitujen lähde. Neljässä palassa runsaskuituista leipää kuituja on leivän kuitupitoisuudesta riippuen 7–18 grammaa. Päivän kuituannosta voi nostaa kasviksilla, hedelmillä, pähkinöillä ja siemenillä.
Ilman viljatuotteita riittävää kuidun saantia on vaikea täyttää. Puolesta kilosta kasviksia saa kuitua noin 9 grammaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






