Suomalainen syö 4 kiloa kotimaista kalaa vuodessa – tuontilohen osuus laski
Kalan kokonaiskulutus laski kahdeksan prosenttia. Kotimaan kalan kulutus pysyi ennallaan, mutta tuontilohen osuus väheni.
Suomalainen söi viime vuonna 1,2 kiloa kotimaista kirjolohta ja 3,5 kiloa ulkomaista kasvatettua lohta. Kuva: Jaana KankaanpääSuomalaiset söivät vuonna 2016 asukasta kohti kotimaista kalaa noin neljä kiloa ja tuontikalaa hieman yli yhdeksän kiloa, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastosta.
Kalan kokonaiskulutus laski kahdeksan prosenttia viime vuodesta. Tuontikalan kulutus on laskettu pääosin tuotepainona ja kotimaisen kalan kulutus fileepainona.
Kotimaisista kaloista suomalaisille maistui parhaiten kirjolohi, jota syötiin 1,2 kiloa asukasta kohden. Ulkomaisista kaloista eniten kului kasvatettua lohta, 3,5 kiloa asukasta kohden. Tuontilohen kulutus väheni kuitenkin viime vuoteen verrattuna lähes 15 prosenttia.
”Tuontilohen kulutuksen vähenemiseen on ilmeisesti vaikuttanut lohen kohonnut hinta”, arvioi Luonnonvarakeskuksen yliaktuaari Pentti Moilanen.
Kotimaan luonnonkaloista lautaselta löytyi useimmiten muikkua, haukea, ahventa, kuhaa, siikaa ja silakkaa.
Ulkomaisissa kalatuotteissa kärkipaikkaa piti norjalainen kasvatettu lohi, jonka jälkeen eniten kulutettiin tonnikalasäilykkeitä, kasvatettua kirjolohta, pakastettua seitiä ja katkarapuja.
Luken tilasto perustuu ammattikalastuksen ja vapaa-ajankalastuksen saalistilastoihin, kalanviljelyn tuotantotilastoon sekä kalan ulkomaankauppatilastoon.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
