Tammanmaito sopii tuoreen tutkimuksen mukaan jäätelön valmistamiseen – Guardian maistoi: ”Lehmä voitti”
Tammanmaidon koostumus muistuttaa enemmän äidinmaitoa kuin lehmänmaitoa, puolalalaistutkimus kertoo.
Tammanmaidon koostumus muistuttaa enemmän äidinmaitoa kuin lehmänmaitoa, puolalaistutkimus kertoo. Kuva: Antti SarajaPuolan Szczecinissä sijaitsevan Länsi-Pomeranian teknillisen yliopiston elintarviketutkijat ovat onnistuneet valmistamaan tammanmaidosta jäätelöä, jonka koostumus ja ulkonäkö ovat kohdallaan.
Hevosjäätelö sisältää noin puolet lehmänmaidosta tehdyn jäätelön rasvasta.
Tammanmaidon koostumus muistuttaakin enemmän äidinmaitoa kuin lehmänmaitoa.
Maito sisältää tutkimuksen mukaan runsaasti fosfolipidejä, jotka voivat auttaa vatsavaivojen hoidossa, rasvahappoja, jotka helpottavat hengitysvaikeuksia ja laktoferriiniä, joka vahvistaa immuunijärjestelmää.
Tammanmaidon koostumus muistuttaakin enemmän äidinmaitoa kuin lehmänmaitoa.
Tammanmaidon elintarvikekäyttö lisääntyy tutkimuksen mukaan Euroopassa.
Perinteistä tammanmaidosta valmistettua fermentoitua juomaa on käytetty jo muun muassa jogurtin, kefiirin, probioottisen fermentoidun juoman ja jäätelön valmistukseen.
Lisäksi siitä on tehty kumissia, joka on kefiirin kaltainen mieto alkoholijuoma.
Tutkimuksen mukaan tammanmaito sopii pitää raaka-aineeksi jogurttijäätelön ja synbioottisen jäätelön valmistukseen. Synbiootti sisältää sekä hyviä maitohappobakteereja että näitä bakteereja hyödyttäviä kuituja.
Litran hinnaksi tulee näin reilut 30 euroa.
Brittiläinen Guardian-lehti halusi maistaa tammanmaidosta tehtyä jäätelöä.
Maanviljelijä Frank Shellard Combe Haysta Somersetista esitteli Britannian ainoaa hevosmeijeriä Cromwell Farmia ja toimitti maidot jäätelöä varten.
Shellard toimittaa tammanmaitoa yli 80 vakituiselle asiakkaalle. 2,5 desilitraa maksaa 6,50 puntaa eli noin 7,60 euroa. Litran hinnaksi tulee näin reilut 30 euroa.
Maito pastöroidaan ja pakastetaan ennen kuin se lähetetään asiakkaille.
Lontoolainen jäätelöntekijä Kitty Travers tutki reseptiä ja kertoi, että puolalaistutkijat ovat valmistaneet jogurttijäätelöä.
Jogurtti maistui hänen mukaansa "puhtaalta ja kirkkaalta" mutta jäätelö ei hänelle maistunut.
Guardianin toimittaja Matthew Weaver oli myötämielisempi. Mielenkiintoinen, keveä, liian makea, hän luonnehti. Loppukaneetti oli: ”Lehmä voitti.”
Guardian: Clean and bright or cloying and musky? Horse milk ice-cream taste test
The use of mare’s milk for yogurt ice cream and synbiotic ice cream production
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





