Asiantuntijat Ylellä WWF:n ruokasuosituksesta: Suomalainen liha ei ole ansainnut näin suurta ryöpytystä
Eläintuotteen kasvistuotteella korvaamista tärkeämpää onkin professorin mielestä miettiä alkuperäistä kotimaisuutta.
Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen kehityspäällikkö Katja Pethman muistuttaa, että suomalaisten kulutustottumukset ja suomalainen ruokajärjestelmä ovat erilaisia kuin muualla. Kuva: Sanne KatainenYlen haastattelemat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että suomalainen liha ei ole ansainnut niin suurta ryöpytystä kuin se on osakseen saanut. WWF julkaisi eilen tiistaina uuden ruokasuosituksensa, jonka mukaan ruokalautasella olisi oltava pääasiassa kasviksia, kotimaista kalaa sekä broileria. Sen sijaan naudanlihan syöminen tulisi suosituksen mukaan rajoittaa yhteen kertaan viikossa.
Helsingin yliopiston maatalousekologian professori Juha Helenius huomauttaa Ylellä, että suosituksen pohjana on ajatus, että lihan vähentäminen olisi ennen kaikkea terveydellinen ratkaisu. Hän korostaa myös, että ruoka tulisi liittää osaksi paikallista ekosysteemiä, jossa kiertää ravinteita ja energiaa. Näin ollen siis paikallisia lihatuotteita voi syödä sopivan määrän.
Helenius nostaa esiin sen, että suomalainen nauta syö pääasiassa nurmirehua. Hänen mukaansa suomalainen naudanliha ei ole ansainnut sellaista ryöpytystä ympäristöperusteella, mihin se on joutunut.
Eläintuotteen kasvistuotteella korvaamista tärkeämpää onkin professorin mielestä miettiä alkuperäistä kotimaisuutta. Pelkkien ilmastovaikutusten lisäksi pitäisikin hänen mukaansa miettiä, onko ruoka tuotettu kokonaisvaltaisemmin kestävästi.
Ylen haastattelema Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen kehityspäällikkö Katja Pethman on hänkin sitä mieltä, ettei suosituksia pitäisi soveltaa suoraan Suomeen. Pethman muistuttaa, että suomalaisten kulutustottumukset ja suomalainen ruokajärjestelmä ovat erilaisia kuin muualla. Vaikka Pethmanin mielestä terveyden ja ympäristön näkökulmasta onkin viisasta vähentää lihansyöntiä, kaipaa hän silti useampia näkökulmia ruokakeskusteluun.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
