Maistuuko sinulle puuro tai kaura-omenapaistos? Täysjyväviljaa syövät elävät muita pidempään
Täysjyvätuotteita nauttivilla on enemmän terveitä elinvuosia kuin sellaisilla, jotka eivät niitä syö.
Täysjyvätuotteet sisältävät muun muassa kuitua, kivennäis- ja hivenaineita, valkuaisaineita ja vitamiineja.Täysjyväviljaa syövät elävät muita pitempään ja heillä on myös enemmän terveitä elinvuosia. Tanskalaistutkimuksen mukaan vaikutus ei ole suuri, mutta väestötasolla pienetkin erot ovat merkittäviä. Asia selviää Uutispalvelu Duodecimistä.
Kun eniten täysjyväviljaa käyttäviä verrattiin sitä vähiten käyttäviin, täysjyvätuotteita nauttivat elävät noin vuoden pidempään ilman merkittäviä sairauksia. Näihin kuuluvat syöpä, sydänsairaudet, aivoverenkiertohäiriö, tyypin 2 diabetes, astma, keuhkoahtaumatauti tai dementia.
Jos täysjyväviljaa suosiva sairastui johonkin edellä mainittuun sairauteen, hän sairasti sitä lyhemmän aikaa kuin muut.
Tutkimus perustuu 23 000 tanskalaismiehen ja 25 000 naisen 14–18-vuotisiin seurantatietoihin, ja se on julkaistu European Journal of Nutrition -lehdessä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





