Raparperihilloke kruunaa pullavanukkaan
Pullavanukas tuo monelle mieleen lapsuuden. Kesän alussa sitä maustaa raparperi.Maaseudun Tulevaisuudessa muistellaan perjantaina 1960-luvun ruokaa. Siihen aikaan kokattiin ja leivottiin kotona, etenkin pullaa. Ja jos pulla pääsi vanhenemaan, siitä taiottiin pullavanukasta.
Alkukesästä pullavanukkaan höystää kirpeänmakea raparperihilloke.
Raparperipullavanukas
Raparperihilloke
500 g (n. 1 l kuutioituna) raparperia
½ dl vettä
2 dl sokeria
½ vaniljatanko
Pullavanukas
200 g pullapitkoa
2 dl raparperihilloketta
2 munaa
3 dl maitoa
Päälle
1 ½ dl kaurahiutaleita
½ dl fariinisokeria
40 g voita
Pese raparperit ja kuori ne. Pilko pieniksi. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan. Lisää loput ainekset ja keittele puolisen tuntia, kunnes seos on sakeaa. Jäähdytä ja poista vaniljatanko.
Leikkaa pulla kuutioiksi. Levitä kuutiot laakeaan uunivuokaan. Lusikoi päälle raparperihilloketta.
Vatkaa muna ja maito sekaisin ja kaada seos vuokaan.
Nypi keskenään kaurahiutaleet, fariinisokeri ja voi. Ripota seos vuuan pinnalle. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 25–30 minuuttia tai kunnes kaurahiutaleet ovat saaneet hieman väriä. Tarjoa haaleana kermavaahdon kanssa.
1960-luvulla ravintolasyöminen ja -kulttuuri erosivat huomattavasti nykyisestä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

