Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • "Kukkien syöminen on kuin laittaisi valoa suuhunsa" – Ville Haapasalo innostui villiyrteistä

    Joskus isäntäväen tarjoama villiyrttitee on tosin tehnyt tepposet, ja Haapasalo on sitä juotuaan istunut kaksi päivää vessassa.
    "Maailmalta ihmiset tulevat ihastelemaan meidän puhdasta luontoamme, mutta me ei aina muisteta sitä itse. Meille fantastinen luonto on itsestäänselvyys."
    "Maailmalta ihmiset tulevat ihastelemaan meidän puhdasta luontoamme, mutta me ei aina muisteta sitä itse. Meille fantastinen luonto on itsestäänselvyys." Kuva: Saara Lavi

    Sieniä ja villiruokaa Villen tapaan -kirjassa Ville Haapasalo poseeraa kannessa pullea tatti kädessään. Sisäsivuilla kirjan toimittaja Petri Pietiläinen kertoo Villen havainnoista, miten esimerkiksi Venäjällä hyödynnetään metsän antimia.

    Näyttelijä ja yrittäjä Ville Haapasalo ei esiinny kirjassa minään yrttieksperttinä. Monenlaista hän on kuitenkin kokenut matkustellessaan ympäri maailmaa.

    Venäjällä hänelle on esimerkiksi monta kertaa tarjottu yrttiteetä, jonka uskotaan auttavan moneen vaivaan ja puhdistavan elimistöä. "Siinä sitten juon kohteliaisuudesta isäntäväkeä kohtaan ja istun kaksi seuraavaa päivää vessassa. Totean, että totta tosiaan, teehän huuhtelee elimistöä."

    Keväinen raparperijuoma maistuu jäiden kanssa tai sellaisenaan. Voit koristella sen villiyrttien kukilla.
    Keväinen raparperijuoma maistuu jäiden kanssa tai sellaisenaan. Voit koristella sen villiyrttien kukilla. Kuva: Juha Metso

    Mökillään Puumalassa Ville kerää nokkosia ja keittää niistä tuoreeltaan keittoa. Keitot ovat Haapasalon suosikkeja muutenkin. Esimerkiksi venäläinen suolakurkun liemeen keitetty kaalikeitto, johon tulee hapankaalia, hapankurkkua ja tavallista kaalia – "Lapsetkin tykkäsivät ja pyysivät tekemään uudestaan."

    Keittoa Ville tekee perheelleen ison satsin kerralla, ettei tarvitse olla joka päivä keittämässä uutta keittoa.

    Kuusenkerkillä maustettua paistia kannattaa tehdä kerralla iso padallinen, sillä se kestää hyvin uudelleen lämmittämisen.
    Kuusenkerkillä maustettua paistia kannattaa tehdä kerralla iso padallinen, sillä se kestää hyvin uudelleen lämmittämisen. Kuva: Juha Metso

    Havuista Ville pitää. Mökki on talviasuttava, ja mökin sauna lämpiää talvellakin. Silloin ei ole käytettävissä koivuvihtaa, joten Ville solmii vihdan katajasta.

    "Se kihelmöi ihanasti joulusaunassa. Vihtaa pitää kyllä ensin hauduttaa pari tuntia kuumassa vedessä, että neulaset pehmenevät."

    Venäjällä vihdotaan tammenlehtivihdalla ja juodaan saunan päälle kuumaa yrttiteetä. Ville sekoittaa juomaa kuusenoksalla, josta tulee lisäaromia juomaan. Tuoreista kuusenkerkistä voi uuttaa juomaa tai käyttää vaikka ruokien mausteena. Kerkät voi myös pakastaa, mutta Ville käyttää aineksia mieluiten tuoreena.

    Viritä pitsasi uusiin makuihin villiyrteillä.
    Viritä pitsasi uusiin makuihin villiyrteillä. Kuva: Juha Metso
    Juustoraaste ja vuohenputkien nuorten versojen kirpeys tasapainottavat toisensa.
    Juustoraaste ja vuohenputkien nuorten versojen kirpeys tasapainottavat toisensa. Kuva: Riitta Mustonen

    Venäjällä villiyrttijuomia ja -uutteita käytetään monenlaisiin vaivoihin ja yleiskuntoa kohottamaan. Villen mukaan Venäjällä yrttejä ei kuivata, vaan uutetaan, sillä moni uskoo, että kuivattamalla tehoaineet häviävät. Hän ihmettelee, ettei Suomessa kukaan ole kaupallistanut yrttibuumia uutteeksi.

    Raparperia on totuttu käyttämään piirakoissa ja kiisseleissä, mutta siitä syntyy myös raikasta juomaa. Pienellä sokerilisällä juoma maistuu Villelle, joka arvioi, että ei kai kukaan tätä koko ajan joisikaan. Oksaalihapon takia raparperijuomaa suositellaan nautittavan kohtuullisesti.

    Joka perjantai Ville paistaa mökillä pitsauunissa pitsaa, johon jokainen saa valita haluamansa täytteet.

    Tomaattikastikkeen Ville valmistaa itse, mutta täytteeksi sopivat monenlaiset villivihannekset. Pitsa maistuu kaikille, myös vegaanityttärelle.

    Katso lisää villiyrttiohjeita MT Ruoka -reseptihausta:

    Raparperijuoma

    Kuusenkerkkäpaisti

    Villiyrttipitsat

    Vuohenputkipiiras