Ruoka

Koronavirus sai suomalaiset muuttamaan ruokatottumuksiaan: Nyt halutaan ostaa aiempaa enemmän kotimaista

Yli kolmasosalla vastaajista ajatukset kotimaisuuden lisäämiseksi ovat muuttuneet käytännön teoiksi.
Pekka Fali
40 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista kertoo, että heille on aiempaa tärkeämpää ostaa Suomessa tuotettua

Koronaviruskriisi on muuttanut suomalaisten ruokatottumuksia niin, että nyt halutaan ostaa aiempaa enemmän kotimaista ruokaa. Asia selviää tutkimusyhtiö YouGov Finlandin tekemästä kyselystä.

40 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista kertoo, että heille on aiempaa tärkeämpää ostaa Suomessa tuotettua ruokaa. Lisäksi kolmasosa vastaajista on sitä mieltä, että heille on aiempaa tärkeämpää tukea lähialueen ruoantuottajia.

Käytännön toiminnaksi nämä ajatukset ovat muuttuneet 37 prosentilla vastaajista. He nimittäin kertovat ostavansa aiempaa enemmän suomalaisia tuotteita. Lisäksi 28 prosenttia vastaajista kertoo ostavansa aiempaa enemmän lähellä tuotettua ruokaa.

Toisaalta on syytä huomata, että kyselyn perusteella koronapandemian taloudelliset ja terveydelliset uhat ovat saaneet kuluttajat myös kiinnittämään enemmän huomiota hinnaltaan edullisimpiin tuotteisiin sekä terveellisempiin vaihtoehtoihin.

YouGovin tutkimus perustuu edustavasti valittujen yli 18-vuotiaiden YouGov-paneelin jäsenten haastatteluihin 24.04.2020–11.05.2020. Siihen vastasi Suomessa 1008 ihmistä.

Lue lisää

Marttaliitto tutki: Vain joka neljäs kuluttaja tarkistaa pakkausmerkinnöistä alkuperämaan, eniten pakkausmerkinnät vaikuttavat yli 50-vuotiaisiin naisiin

Kuluttajalle tulee tehdä selväksi, mistä ruuan pääraaka-aine on peräisin – EU:n asetusmuutos tulee voimaan tänään

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tarjolla supervoimia ja menestysreseptejä – ruokamatkailun teemapäivä tarjoaa purtavaa kaikille avoimessa verkkotapahtumassa

Lihatalot vastaavat Finnwatchin soija-raporttiin: Atria myöntää brasilialaisen lihan kuljettamisen Venäjälle, HKScan on asteittain siirtymässä vastuullisen soijan käyttöön Baltiassa ja Tanskassa

Eineksien ja ravintolaruuan raja hämärtynyt korona-aikana – valtaosa ei koe häpeää valmisruokien ostamista

Yli puolet kannattaa epäterveellisten ruokien verotusta – eniten kannatusta saa sokerivero